Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново "се заигра" с възможността да се оттегли от търговските преговори с Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се заигра с перспективата да се оттегли от търговската сделка с Китай, ако тя не му хареса, точно както той направи преди време, когато прекъсна срещата си с лидера на Северна Koрея Ким Чен-ун, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение.

Тръмп говори за състоянието на преговорите с Китай малко преди да се срещне с републиканските сенатори с които да обсъди въпроса от сферата на търговията. Той посочи оптимистично, че САЩ и Китай са в състояние да постигнат споразумение, декларирайки, че "Китай не се справя добре. Ние обаче се справяме невероятно добре", визирайки състоянието на двете водещи световни икономики, съобщава агенция MarketWatch.

Президентът на САЩ беше попитан дали предпочита двете страни да сключат търговска сделка преди той да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, или би предпочел да изработи окончателните подробности около споразумението със своя китайски колега. Тръмп посочи, че предпочита втората опция.

Той обаче предупреди, че "президент Си Цзинпин видя, че аз съм човек, който вярва, че може да напусне, когато не бъде сключена сделка".

През миналия месец Доналд Тръмп беше казал, че "понякога трябва да си ходиш", когато обясни защо срещата му с Ким Чен-ун е била внезапно прекъсната без ангажимент от страна на Северна Корея да премахне ядрения си арсенал.

"Или ще направи страхотна търговска сделка, или въобще няма да я правим и в този случай ще отидем към нови по-високи митнически тарифи", посочи той в сряда. Според него може и да няма сделка, ако тя не включва защита на интелектуалната собственост - основен "препъни камък" по време на проведените през последните месеци преговори между двете страни.

Досега САЩ са наложили тарифи на китайския внос на стойност от 250 млрд. долара. Китай пък отвърна с високи мита за вноса на американски стоки за около 110 млрд. долара. Редица от тарифите, наложени от Пекин, бяха насочени към селскостопански продукти на САЩ като соя и свинско месо, което допринесе за прогнозирано намаление на нетните селскостопански приходи с 12% през миналата година.

Земеделските производители в САЩ са нетърпеливи по отношение на по-бързо изработване на търговско споразумение с Китай, както и по отношение на ратификацията от Конгреса на новото търговско споразумение с Канада и Мексико, което да замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Сенаторът Чък Грасли, председател на финансовата комисия на Сената, заяви след снощната среща в Белия дом с Тръмп, че той е призовал президента и законодателите "да разрешат въпроса с тарифите върху вноса на стомана и алуминий". През миналата година Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий в името на националната сигурност, но тези тарифи доведоха до редица ответни мита от страна на Канада и Мексико, насочени към фермерските региони на САЩ. Чък Грасли каза, че на срещата не са били постигнати никакви споразумения или заключения.

Докато Тръмп определя Китай като нетърпелив по въпроса за търговската сделка, неговият бивш икономически съветник Гари Кон заяви, че вярва, че САЩ изпитва "остра нужда" от това споразумение.

"Президентът се нуждае от победа", заяви Гари Кон в предаване на Freakonomics Radio, което се излъчи в сряда вечерта. "Единственият голям открит въпрос в момента, за който Тръмп може да претендира като за голяма победа и за който той се надява да има голямо влияние върху фондовия пазар, ще бъде решението на търговския спор с Китай".

Гари Кон помогна в значителна степен да бъде факт мащабното намаляване на данъците, което беше превърнато в закон от президента Тръмп и от републиканските депутати през декември 2017-а година.

Той обаче не е съгласен с Тръмп относно позитивния ефект от митническите тарифи. Гари Кон често се опитваше по време на своя престой в Белия дом да убеди Тръмп, че тарифите оскъпяват продукти, които американците купуват и вредят на икономиката на САЩ.

"Ежедневно губех тарифната война с президента. Знаех, че не го убеждавам, че аз съм прав", отбеляза снощи  бившия икономически съветник на президента на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!