Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно беше изстрелян космическият кораб „Съюз МС-12“ с новия екипаж на Международната космическа станция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди по-малко от час от космодрума „Байконур“ в Казахстан успешно беше изстрелян космическият кораб „Съюз МС-12“ с новия екипаж на Международната космическа станция на борда. Това съобщиха от центъра за управление на полетите на Роскосмос.

Очаква се корабът да се скачи със станцията в автоматичен режим тази нощ в 3 часа и 7 минути българско време На борда на „Съюз МС-12“ са руският космонавт и командир на полета Алексей Овчинин и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук. На международната космическа станция те ще бъдат посрещнати от колегите си Олег Кононенко от Русия, Ан Макклейн от Съединените щати и Давид Сен-Жак от Канада. Експедицията на новия екипаж ще продължи 204 дни. Планирани са около 300 научни експеримента и няколко излизания в открития космос. През октомври миналата година Алексей Овчинин и Ник Хейг трябваше да достигнат до международната космическа станция на борда кораба „Съюз МС-10“. Тогава възникна авария с ракетата носител, но системата за аварийно спасяване се задейства навреме. Спускаемата капсула се приземи на територията на Казахстан и двамата останаха невредими.
По повод 40 години от полета в Космоса на Георги Иванов, на 15 март в Клуба на авиацията на летище София, ще се проведе специално издание на "Училище за авиация" с участието на  първия български космонавт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна