Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови кредитни линии в България подписа вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак

| обновено на 15.03.19 в 12:57
Европейската инвестиционна банка
Заради Брекзит Европейската инвестиционна банка намалява активността си. Това стана ясно на годишната пресконференция на банката. Вицепрезидентът Вазил Худак отчете нови кредитни линии за малко над 64 милиарда евро през 2018 година и подкрепа за инвестиции общо в размер на 230 милиарда евро. За сравнение през 2017-а година подкрепените инвестиции са 250 милиарда евро.
През 2018 г. инвестициите на Групата на Европейската инвестиционна банка в България достигат 0,4 % от брутния вътрешен продукт на страната. Това е над средното за Европейския съюз равнище, уточняват от банката.

Две нови кредитни линии в България подписа вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак. Първата е с една от търговските банки за 20 милиона евро и парите ще бъдат използвани за кредити за малки и средни предприятия. Другата - със софтуерна компания по плана "Юнкер" за 18 милиона евро. Вазил Худак поясни:

"В унисон със стратегията на българското правителство да подкрепя иновациите в икономиката ние продължаваме да осигуряваме финансиране на иновативни компании. Това се случва с различен вид финансови инструменти".

За миналата година инвестициите на банката в България са за 217 милиона евро, като се подкрепят ключови инфраструктурни проекти. Като цяло обаче активността на банката в европейски мащаб е по-ниска спрямо предходни години, отчете Худак:

"Обединеното кралство е един от основните акционери в Европейската инвестиционна банка. Делът му е 16 %. Естествено, излизането на Великобритания от Европейския съюз и съответно от банката оказва влияние върху обема на нашето кредитиране, особено в самото Обединено кралство. В момента тече процес на замяна на капитала за сметка на останалите акционери".

Това означава, че и България може да увеличи участието си в банката. Засега не е ясно с колко.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна