Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН предвижда допълнително обучение 120 000 ученици със затруднения

Снимка: архив

Около 120 000 ученици от първи до седми клас, изпитващи затруднения с усвояването на учебния материал, ще преминат през допълнително обучение. Проектът на министерството на образованието и науката „Подкрепа за успех“ е финансиран с европейски средства и има за цел да намали броя на учениците, отпадащи от образователната система.

Проектът обхваща около 1500 училища в цялата страна, а фокусът е насочен предимно към учебните заведения с висока концентрация на деца от уязвими групи, обясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

„Това дори могат да бъдат талантливи деца, които може да имат проблеми с усвояването на учебния материал. Или пък са деца с различни социални проблеми“, посочи тя.

Допълнителното обучение ще бъде полезно и за още 450 деца, които през настоящата учебна година са се завърнали от чужбина и изпитват затруднения, например в часовете по български език или история, отбеляза Грета Ганчева от дирекция „Приобщаващо образование“ на МОН.

Част от средствата по проекта, чиято стойност възлиза на близо 130 млн. лева, ще бъдат насочени към ранното кариерно ориентиране, както и към извънкласни дейности. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от