Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Теменужката от Монмартр" - премиера на МДТ Велико Търново

Режисьорът Бойко Богданов пристигна от Германия, за да постави оперета на Имре Калман във Велико Търново

Бойко Богданов

На 19 март на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ меломаните от Велико Търново и гостите на старата ни столица ще имат възможността да видят премиерния спектакъл на „Теменужката от Монмартр“ – един от последните шедьоври на Имре Калман, най-романтичната от неговите знаменити оперети, впечатляваща с изумително красиви лирични мелодии, шеметни каскадни номера и бляскави колоратури в партията на главната героиня.

Въпреки безспорните й качества, творбата не се играе често. Първата българска постановка в Кооперативния театър в София датира от 1931 – година след световната премиера във Виена. Почти половин век по-късно „Теменужката“ е поставена отново в София – в Държавния музикален театър, но не в оригинал, а в сценична преработка на Самуил Болотин и Татяна Сикорская.

Тази версия е използвана и в третата българска постановка - осъществена в Русе през 2012 година. Екипът на МДТ „Константин Кисимов“ в състав: Бойко Богданов – режисьор, Игор Богданов – диригент-постановчик, Васил Вълчев – втори диригент, Лидия Къркеланова – художник и Катя Богданова – хореограф, ще представи оригинала на Имре Калман и неговите либретисти Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. Главната роля на Виолета в спектаклите ще изпълнят Симона Кодева и Валерия Пейчева, партията на Нинон – Теодора Петрова, а като художника Раул зрителите ще гледат Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев.

Бойко Богданов – режисьор, композитор и поет, който от известно време живее в Германия, е добре познат не само на българските любители на театъра и киното, а и на меломаните - с постановките на „Бохеми“ в Националната опера в София и на „Лучия ди Ламермур“, „Евгений Онегин“, „Фауст“ и „Отело“ в Русенската опера. Той е автор на театрална музика, песни, шест авторски мюзикъла, един балет и една опера – „Алгара“ по мотиви от пиесата на Георги Райчев „Еленово царство“.

В интервю за предаването „Метроном“ г-н Богданов сподели, че „Теменужката от Монмартр“ е първият му опит в жанра на оперетата, но: „Ако става дума за любовта ми към бохемата, за темата на бохемите, за моя личен живот на бохем – това е откакто съм се родил“. Режисьорът е бил привлечен от заглавието по две причини: „Първо – според световно разпространено мнение в сериозното музикознание, тази зряла оперета на Калман чертае подстъпите към жанра мюзикъл. Тя не е оперета в чистия смисъл на думата. Вероятно и затова няма толкова богат сценичен живот, както „Графиня Марица“ например.  Това не е чиста оперета, не е чист мюзикъл, а нещо като предпоставка за мюзикъла, като същевременно съдържа много характерни за немскоезичната музикална и театрална култура чисто кабаретни елементи.

Другото, което ме привлече в тази оперета на Калман, е начинът, по който той третира бохемския живот – коренно различен от този на Пучини с неговата болна от туберкулоза Мими, смърт, печал, трагедия… Тук има само радост, възхвала на младостта, на шампанското. Основният мотив, който е лайтмотив на цялото произведение, поне в моята трактовка, е: „Щом се вино лей, щом сърцето ти пей, какво от туй, че нямаш пукнат петак!“.

За работата с главния диригент на МДТ „Константин Кисимов“ – Игор Богданов, Бойко Богданов казва: „Много близък мой приятел, великолепен диригент. Той ми е приятел, защото прави изкуство, а не обратното. А съвпадението на фамилиите ни е много смешно, но напълно случайно. Игор е роден, израснал и учил в Санкт Петербург, после е специализирал в Москва. От години живее в България, но той е типичен петербургски аристократ…

„Теменужката“ е много трудна пиеса. Бих казал, че за мен в момента (без да правя салонни поклони, аз съм известен с арогантността си) срещата ми с едно момиче тук - Симона се казва, колоратурка, е много радостна изненада и мисля, че в музикален план тя ще си свърши бляскаво работата… Що се отнася до оркестъра, аз не знам как е звучал той преди Игор Богданов да стане главен диригент тук, но гледах две представления – „Вражалец“ и „Българи от старо време“, и много се зарадвах на оркестъра“.

Още подробности около новата постановка на „Теменужката от Монмартр“ във Велико Търново можете да научите от звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени