Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрантите в Белград отидоха пред полицейското управление, Вучич напусна президентството

| обновено на 17.03.19 в 18:34
4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група демонстранти, водени от лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия, пристигнаха пред полицейското управление, в което са задържани петима участници за нахлуването снощи в държавната телевизия РТС, предаде БТА, цитирайки Танюг. Пред управлението са разположени членове на жандармерията, а в сградата е и вътрешният министър Небойша Стефанович. Пред полицейския кордон говори лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович, който призова арестуваните младежи да бъдат освободени.

Ситуацията пред президентството на Сърбия сега е спокойна. След като демонстрантите тръгнаха към полицейското управление, се разотиде и полицията. Малко след 16.00 часа местно време (17.00 часа българско) президентът Александър Вучич излезе от президентството и си тръгна със служебен автомобил.

По-рано днес демонстрантите направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на Вучич да излезе от нея. През това време той написа в Инстаграм профила на „Бъдещето на Сърбия“, че в „страната не бива да има страх и че по възможно най-добрия начин ще отвърне на насилието“. Той публикува и снимка как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович.

Когато президентът започна обръщението си заради снощното нахлуване на опозиционни демонстранти в сградата на държавната телевизия РТС, протестиращите скандираха: „Край с него“, „Арестувайте Вучич“, „Оливер Иванович“ (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред.).

„Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят“, заяви Вучич в обръщението си към народа. По повод нахлуването в РТС и протеста около президентството той каза, че „Сърбия разрешава протести, докато не се стигне до насилие".

„Никой никога в такива условия не е давал пресконференция“, каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че „не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич“.

„Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това“, каза той.

Председателят на партия „Левица“ Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като „жива верига на свободата“ и да не пуснат Вучич да излезе. Лидерите на опозиционния „Съюз за Сърбия“ призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба. Те искат оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич, както и създаване на условия за честни и демократични избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна