Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

В интервю за "Труд" американският ветеран-разузнавач Брайън Дженкинс коментира, че нападателят в Нова Зелнадия вероятно се е саморадикализирал, като е чел в интернет различни теории на конспирацията.

Брайън Дженкинс е у нас, за да представи най-новата си книга "Размисли върху сенките". Той подчертава, че идеологията на групировката "Ислямска държава" е намерила много малко последователите както в САЩ, така и в България.

"Монитор" информира, че две съмнителни организации у нас са наблюдавани от МВР от 2016 година. Тези организации били с уклон към преобразуване в правоверни формирования. Не е открита засега връзка на терориста от Нова Зеландия с тях, категорични са от МВР.

"Сменете изборната система, а не парламента" призовава "Сега" в рубриката си "Наблюдател". Това е единственият начин да се гарантира стабилност, както и яснота от кого се носи политическата и управленската отговорност. В настоящия си вид този изборен модел произвежда налудничави коалиционни правителства, обяснява тезата си вестникът.

Според прогноза на финансиста Димитър Чобанов в "Труд" икономиката ще расте по-бавно през 2019 година заради неблагоприятната международна конюнктура. Очаква се спад в заетостта поради миграцията и ниското заплащане в България.

В интервю за "24 часа" директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски казва, че се е изравнил броят на заминаващи и връщащи се у нас българи - идват си както пенсионери, така и млади хора. Той е сигурен, че българите в страната са под 7 млн. души, с няколко хиляди под или над.

Върху бизнеса се стоварват нови и нови абсурдни регулации въпреки хвалбите на правителството за административни облекчения, алармира "Сега".

Изданието посочва като пример за поредната недомислена промяна изискването за кодифициране на връзката на бензиностанциите с НАП.

"Дума" помества интервю с депутата от БСП Георги Търновалийски, който заявява "Ситуацията с касовите апарати е патова". Нито бизнесът, нито администрацията са готови за новите изисквания, убеден е той.

"Земя" съобщава, че някои сортове пшеница в нивите на Добруджа не са успели да се справят с есенната суша. "Остава тревогата за есенниците", пише вестникът.

"Топлофикация" е надула сметките за февруари, констатира "Телеграф". За тристаен апартамент в София сметката за отопление и топла вода през най-краткия месец на годината е 500 лева. Вестникът подчертава, че абонатите имат право на отстъпка, ако платят до 30 март.

Всички вестници пишат днес на първите си страници за избора на БСП на Елена Йончева за водач на листата за евроизборите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна