Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Шепа депутати за пореден път прокарват спорни текстове за статута на съдебната власт

Няма достатъчно представители на съдиите във ВСС, смята той

Снимка: www.ngobg.info

„Тенденция е и в този ВСС по ключови въпроси в правосъдието те да се изказват последни. Но тази последна дума не е скрепена с необходимата доза аналитичен подход, нито със защита на магистратското съсловие, а по-скоро да понадушат накъде отива политическият кантар и да изберат по-тежката страна“. Това коментира пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. Той подчерта, че квотата на съдиите в съдийската колегия е недостатъчна, за да покрие стандарта за независимост при решаване на техните кариерни и дисциплинарни въпроси.

Правната комисия в парламента прие поредни промени в Закона за съдебната власт. Те са свързани както с възможността за обжалване на актове на ВСС, така и с мандатите на главния инспектор и други ключови за развитието и управлението на съдебната система процедури.

„В последните години законът се променя по няколко начина. Единият – да се вкарат безумни текстове, които да скандализират обществото. Под тях да се вкарат доста по-опасни текстове, които минават тихомълком и покрай тях да се сложат и 1-2 смислени разпоредби. И тук е спазен този подход“, обясни Брегов в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него е спорен текстът за председателите на съдилищата. Също спорен е и текстът относно мандата на главния съдебен инспектор, който проверява работата на съдиите и Инспектората, каза Брегов и добави:

„Там се казва, че може да бъде назначен инспектор или главен съдебен инспектор, който не довършва мандата на освободения, а започва нов мандат. Когато една парламентарна група има сериозно мнозинство и се чувства силна, тя може да въздейства по определен начин върху Инспектората, да освободи инспектор, да подмени състава, за да изкара той нов 5-годишен мандат, и когато слезе от власт, тя да остане силна в правосъдието, да си обезпечи сериозно политическо влияние. Това е тежкото. Този текст е съпроводен с друга много спорна разпоредба, която дава възможност при освобождаване Инспекторът или главният съдебен инспектор да бъде назначен на същата по степен длъжност в съдебната власт“.

Иван Брегов подчерта, че този тип раздаване на постове и облаги в правосъдието се променя винаги преди започване и преди изтичане на мандата на ВСС: „Казва ви се – ако слушате, ще получите, ако не сте слушали – ще ви накажем“.

В този смисъл експертът припомни, че идва краят и на мандата на главния прокурор.

„Когато се променя една от ключовите власти в България, нейният статут, а именно съдебната власт, на нея не й е даден почти никакъв механизъм да защити правата си, да изкаже своето мнение за това какво се случва с нейния статут. Шепа депутати, прескачайки Министерски съвет, за пореден път прокарват доста спорни текстове относно статута на съдебната власт, статута на съдиите, прокурорите и следователите“, коментира той.

По думите му, за близо 2 години, откакто се прави „основен ремонт на Закона за съдебната власт“ след промените в Конституцията, вече имаме 11 поправки:

„Това показва каква е нагласата и виждането за администриране на съдебната власт – един постоянен хаос“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени