Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливането на "Дойче банк" и "Комерцбанк" може да изложи на риск 20 хиляди работни места

Силен ръст на акциите на двете банки след официалното начало на преговори за тяхното сливане

Лога на "Дойче банк" и на "Комерцбанк"

Евентуалното сливане на германските банки "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) може да изложи на риск 20 хиляди работни места, заяви ръководителят на профсъюза "Верди" в интервю за немски медии само ден, след като двете водещи финансови институции потвърдиха, че обсъждат подобна възможността.

"Около 20 хиляди или дори повече работни позиции биха могат да бъдат изложени на риск от подобно сливане", посочи за германските вестници Stuttgarter Zeitung и Stuttgarter Nachrichten Франк Бсирске, който е шеф на профсюъза "Верди" и същевременно е член на надзорния съвет на "Дойче банк".

Сливането на операциите на двете германски банки ще създаде припокриване в сегментите на търговията на дребно и в сегмента на бизнес потребителите, което ще доведе до проблемни условия от гледна точка на служителите, посочи той.

"Не мога да видя смисъл в подобно сливане в момента", допълни Франк Бсирске.

Друг официален представител на профсъюза "Верди" - Ян Душек, пък отбеляза, че сливането ще отвори нови рискове и проблеми, без да бъдат решени старите. "Без да се види добавена стойност от евентуално сливане на самите компании това ще представлява риск за потребителите, за икономиката, да не говорим за служители в двете банки".

Изявленията са факт, след като в неделя най-голямата германска кредитна институция "Дойче банк" и един от нейните основни конкурент в страната - "Комерцбанк", потвърдиха витаещите от доста време насам спекулации, че започват преговори за сливане.

"Комерцбанк" обяви в рамките на едно изречение, че двете финансови институции "се съгласиха да започнат дискусии с отворен изход за потенциално сливане".

От "Дойче банк" пък заявиха, че Управителният съвет на банката е решил да "преразгледа стратегическите опции" и добави, че на този етап няма сигурност за каквато и да било сделка. "В този контекст ние потвърждаваме, че участваме в дискусии с "Комерцбанк", обявиха от водещата германска финансова институция.

Сливането би обединило две банки, които разполагат с над 130 000 служители на пълно работно време към края на миналата година и които имат сериозни проблеми през последните години.

През последните месеци имаше постоянни спекулации, че двата големи кредитори ще проучат възможността за тяхното обединение с явното насърчение за подобен ход от страна на германското правителство.

Германското министерство на финансите заяви нееднократно, че страната се нуждае от силни банки, но не коментира спекулациите и информациите, че настоява за подобно сливане.

"Дойче банк" се намира в процес на сериозно преструктуриране и на ограничаване на разходите, опитвайки се да се върне към стабилни печалби и да остави зад гърба си години на поредица юридически проблеми, като през 2018-а тя реализира първата си печалба за една финансова година от три години насам, въпреки че отчете загуби в рамките на четвъртото тримесечие.

"Комерцбанк", която пък получи държавна помощ по време на последната глобална финансова криза, също се намира в процес на преструктуриране, като германското правителство все още притежава дял от 15% от четвъртата по големина на активи банка в Германия.

Пазарната стойност на "Дойче банк" е за около 16 млрд. евро, докато на "Комерцбанк" - за около 9 млрд. евро.

Акциите на двете германски банки поскъпват рязко в началото на днешната търговия на борсата във Франкфурт след официалното потвърждение, че са стартирани преговори за тяхното сливане.

Акциите на Deutsche Bank Ag поскъпват с 3,3%, а на Commerzbank - с цели 5,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна