Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 13 млн. лева повече за психолози в училищата през последните две години

| обновено на 18.03.19 в 16:52
6
Снимка: Областна администрация - Силистра
С близо 13 милиона лева са увеличени парите за психолози и педагогически съветници през последните две години, като част от мерките срещу насилието в училищата. Това съобщи в Силистра министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Основната част от източниците на насилие не са в учебните заведения, подчерта той.

"Много са другите фактори в средата, основно извън училището, за проява на агресията. Учителите и възпитателната функция са тези, които до най-голяма степен спомагат за редуцирането на насилието. Трябва да се работи максимум с всяко едно дете, което показва прояви на агресия. Необходимо е конфликтите да се решават превантивно. Имаме механизъм за противодействие на насилието в училище. Този механизъм обаче не може да предотврати агресията. Той е за това да се реагира своевременно на агресията. Формулата, ако мога с известни условности да я формулирам, е максимум усилия и своевременно реагиране на всяка една проява", посочи той.

Междувременно стана ясно, че Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала и работи по случаите на насилие от и над ученици от градовете Габрово, Ловеч и Пловдив. Във връзка с отразяването на случаите в медиите от агенцията припомнят, че при оповестяването от медии на прояви на деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани.

Силистра е 83-тата община в България, която образователният министър посещава. Красимир Вълчев ще бъде в Основното училище "Христо Смирненски" в Дулово и в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в силистренското село Средище. Вечерта министърът ще се срещне с учители и педагози от областта, а посещението му в региона продължава и утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени