Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорката на НМУ "Любомир Пипков" в София пред Радио София

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

За най-желаните специалности, атмосферата и новостите

Столина Добрева
Снимка: Георги Петровски

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева, китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в Германия, през 1994 се завърнах, започнах да преподавам и оттогава съм си все тук".


Спокойна, усмихната, делова, но и силно емоционална свързана с училището, Столина Добрева ни посреща в концертната зала на училището, която всъщност е (все още) най-новата концертна зала в столицата, която при това е специално строена именно за такава. В нея не само текат изявите на възпитаници на училището - продукции и концерти, но репетират някои от най-големите гастролиращи у нас музиканти като Найджъл Кенеди, Енио Мориконе, Мидори... Първата копка за строежа на залата е в началото на новото хилядолетие, а като сме заговорили за години, през 2019 музикалното училище в София става на 115! Несравнимо в много отношения, то е едно от малкото останали специализирани музикални училища в света.

"Нашата система е уникална," обяснява Столина Добрева, "такива училища преди имаше в страните от бившия съветски блок, като децата от 6-годишна възраст нагоре имаха шанса да бъдат обучавани професионално в музикалното поприще. В момента са останали само няколко такива - в Лайпциг, в Берлин, в някои от страните от бившия Съветски съюз. В останалите държави това се случва в музикални академии, които реално са нещо като нашите музикални школи - там децата отиват на уроци след като са приключили заниманията в обикновеното си училище".

Столина Добрева с водещата Лили ГолеминоваНовото сега в музикалното училище в столицата е, че общообразователните предмети (абсолютно всички) се изучават до последните класове (не както преди години, когато определни от тях "спираха" в 10 клас, което пък ограничаваше висшите учебни заведения, в които можеха да кандидатстват завършилите "музикалното" деца).  Днес те могат да кандидатстват абсолютно навсякъде - "има деца, които след завършването на музикалното училище, стават лекари, журналисти, математици дори" - разказва Столина Добрева,  - "имахме случай на наш ученик, който се яви на втори зрелостен изпит по математика и получи оценка 5.93! Това само показва , че децата ни за всестранно надарени". И освен всичко това, децата в музикалното училище имат най-важното - уроци по специален предмет, солфеж, всички останали музикални дисциплини, оркестрови формации, хорове...

След като дълго години влизането в училището беше изключително трудно и оспорвано, се наблюдава известен спад, но напоследък има "подем на интереса, особено при най-малките. Няколко години подред изпитваме над 100 кандидати за 1-ви клас, което ни дава възможност да попълним почти всички специалности ( в момента за 1-ви клас се кандидатства само с изпит по солфеж) - а в момента, софийското музикално училище е единственото в страната, което има деца във всички специалности, включително и единствените двама тубисти, които се обучават в момента в България. Наличието на повече кандидати ни дава възможност за по-добър подбор" - думи на Столина Добрева.

Оркестровите формации в училището са три - един съвсем мъничък оркестър за децата от 2-ри до 5-ти клас, един за тези от шести до осми клас и Младежка филхармония "София", която е добре позната на публиката и която миналата година откри Празниците на изкуствата - Аполония в Созопол. И още - духов оркестър, вокална джаз формация, джаз-бенд, както и два китарни състава - "единият от които е уникален за България, съставен от китари и арфи. Освен това абсолютно всяко дете от 1 до 12 клас участва в различна хорова формация" - изброява директорката на НМУ.

Най-желаните специалности са свързани с инструментите, които са най-познати - пиано, цигулка, ударни инструменти, като насполедък и към китарата има голям интерес ("макар че тук обикновено имаме различни очаквания - децата си представят, че ще свирят по-скоро рок" - с усмивка уточнява Столина Добрева), също и към арфата (отскоро училището има закупена малка - така-наречена кетска, безпедална арфа и децата вече започват заниманията си с този инструмент още от първи клас), а напоследък и към флейтата. Отделно от 10 години тук се изучават фолклорни специалности, като интересът към народното пеене определено е много голям, както и към най-младата (засега поне) специалност - поп и джаз пеене, която се изучава от 8-ми клас нататък от 2007. Иначе има три възможности за кандидатстване в музикалното училище - за първи клас, след 4-ти и след 7-ми.

Национално музикално училищеТериторията на изучаваните предмети става все по-широка - "тъй като забелязваме, че децата имат все по-разностранни интереси, даваме възможности за развиване на нови предмети като  журналистика (първоначално - музикална, сега - направо радиожурналистика).". Музикалното училище в София си има и вестник, казва се "Резонанс" и в него учениците пишат статии и рецензии за концерти, на които са били, правят интервюта. При това доста добре.
Какво все пак би накарало едни родители да изберат кандидатстването в музикалното училище за детето си, освен забелязания голям талант в тази сфера - оказва се, че мнозина го правят заради атмосферата, която определно е по-различна. "Само минавайки по улицата или бидейки отсреща в Докторската градинка, аз самата като чуя това, което струи от музиканото училище, и се зареждам за цял ден" - споделя развълнувано Столина Добрева.

Хубавата новина е, че се връща престижът на Националното музикално училище в София, което носи името на големия ни композитор Любомир Пипков. А неговите възпитаници са навсякъде - в големите оркестри у нас и по света, сред тези толкова много български концертмайстори, сред тези, които правят голяма солистична кариера, в различни камерни формации, или пък преподават на свой ред и оформят следващото поколение музиканти. Или пък в известни джаз формации и групи - която и да вземете от най-известните, все има поне един представител на музикалното училище в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!