Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин поздрави хилядите на площада в Симферопол с годишнината от Кримската пролет

| обновено на 18.03.19 в 19:37
Снимка: пресслужба на Кремъл

На централния площад в град Симферопол започна тържественият концерт по случай петата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. На сцената се появи лично руският президент Владимир Путин.

Путин поздрави хилядите хора на площада с годишнината от Кримската пролет:

"Скъпи приятели, събитията с петгодишна давност доведоха не само до невероятен подем на патриотизма в цяла Русия, но и ни показаха огромната сила на истината и справедливостта. Именно заради това Русия разтвори обятията си, сърцето и душата си и с радост и възторг ви прие в своето огромно многонационално семейство".

По-рано Путин участва в церемонията по откриване на две нови топлоелектрически централи в Крим, които трябва да решат проблема с електроснабдяването на полуострова. Въвеждането им в експлоатация беше отлагано многократно. Крим беше свързан с енергийната система на Украйна до октомври 2015г., когато далекопроводите от украинска страна бяха взривени. Оттогава електроснабдяването се извършва чрез енергиен мост през Керченския пролив. Програмата на Владимир Путин включва също така срещни с представители на местната общественост и посещение на мемориалния комплекс „Малaхов кургaн“, посветен на отбраната на Севастопол през Кримската и Втората световна война.

„18 март е важен ден за Севастопол, за Крим и за цялата страна. Преди 5 години бе повторното обединение на Крим с Русия. И още тогава разбирахме, че ни предстои мащабна работа. И днес тя върви по план, благодарение на нашите общи усилия тя носи значими резултати“, каза Путин в Севастопол. Той допълни, че с новите мощности Крим вече може и да изнася електроенергия.

Днес НАТО отново осъди присъединяването на Крим към Русия и призова Москва да върне на Киев контрола над Крим. В изявление алиансът изразява загриженост от руските планове за увеличаването на военното присъствие в Черноморския регион. НАТО призовава Русия безусловно да освободи задържаните в края на ноември украински моряци в Азовско море.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна