Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители.

През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с държавен акт, посочи Невена Митрева, която бе гост в "Неделното Радиокафе" на Радио София по време на гостуването му в Боровец:

Ние се ласкаем да смятаме, че това е най-старият български курорт, въпреки че колегите от минералните курорти много се сърдят. Но в документите за основаването на Боровец или някогашния Чамкория е записано "курортно място, летно местопребиваване".

Връщайки се назад във времето, представители на политическия и културния елит построяват свои вили в Чамкория, след като през 1897 година се приема решение за допускане на строителство на частни лица. С официалното превръщане на местността в курорт обаче се ограничава частното строителство. Интересното за частните вили от началото на миналия век е, че те са били изградени в различни стилове, а с превръщането на Чамкория в ски курорт започва строителството и на вили в алпийски стил. По стените на много от тях са били окачени картини, закупени от художествена галерия, основана от самоковския художник Павел Францалийски.

Невена Митрева /л/ и водещата Лили ГолеминоваМного е сложно да се установи чия е била собствеността на вилите през годините по съществуващите документи, но в книгата "От Чамкория до Боровец" сме наблегнали повече на приноса на техните собственици за развитието на курорта, защото някои от тях са финансирали мероприятия в Самоков, отбеляза Невена Митрева:

Такива са например един от кметовете на София д-р Георги Калинков, който е бил женен за самоковка. Той оставя цялото си наследство за създаването на старческия дом в Самоков. Един от някогашните собственици на вили е и генерал Сава Савов - самоковски герой, командвал 22-и тракийски пехотен полк при битката на Булаир.

Четири са царските дворци в курорта - "Царска Бистрица", "Ситняково", "Саръгьол" и "Соколец", като последният е мястото, където е била зоологическата градина на цар Фердинанд и са отглеждани бизони, мечки и други животни. Районът е бил и ловна зона.

През 1942 г. курортът получава новото си име Боровец и получава статут на летовище. Новото име е утвърдено благодарения на прочутия езиковед акад. Александър Теодоров - Балан. Самият той също има вила в курорта и пребивавайки там цяло лято пише писма до общината с най-различни критики предложения, но в крайна сметка новото име заменя турското име Чамкория (борова гора).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени