Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: При атаката в Нова Зеландия е имало подценяване от страна на службите

Йордан Божилов
Снимка: БНР

При терористичната атака в Нова Зеландия е имало недоглеждане и подценяване от страна на службите, което трябва да се избегне в бъдеще. Това каза пред БНР Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност, който днес ще участва в дискусия на тема „Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността“. Форумът е организиран от института по социология „Иван Хаджийски“ и „Галъп Интернешънъл“.

„Не трябва да се подценява каквато и да било информация, свързана с терористични дейности, защото в света върви радикализация. Прекалено много са хората, които имат  някакъв мотив за извършване на терористични атаки“, коментира Божилов и подчерта важността на сътрудничеството между специалните служби на различните държави.

По думите му в последните години в рамките на НАТО и ЕС това сътрудничество се е подобрило. Важно е обаче да се намерят механизми, които да позволят по-добро разпространение и споделяне на информацията, добави експертът.

Режимът на притежаване на лично оръжие е само един от факторите, каза Йордан Божилов. Той обаче подчерта, че оръжието е само средство и припомни случая във Великобритания, когато радикализиран екстремист се вряза с автомобил в група хора.

Произвеждат се и все повече средства, които се задвижват от роботи и изкуствен интелект, каза експертът и добави, че това е потенциална цел на терористите и използването им за бомби.

Йордан Божилов наблегна и на ролята на социалните мрежи в битката срещу тероризма и езика на омразата. 

Той е категоричен, че отговорност на всяка държава е да не допуска радикализация на хора на нейна територия. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна