Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Не е сигурно, че атентаторът от Нова Зеландия е единак

Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

„Все още не разполагаме с достатъчно достоверна информация дали този човек, който на първо четене прилича на вълк единак, е точно такъв, или е имал и помощници. Това тепърва предстои да го изясни съдебното следствие“. Това каза за БНР о.р. ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 година, в коментар за атентатите в Нова Зеландия, които окачестви като „терористичен акт“. Той поясни:

„Когато говорим за вълци единаци, трудно можем да си представим, че те абсолютно сами и самостоятелно във всяко едно отношение действат, защото, за да извършат терористичен акт, трябва да премиват съответна подготовка. В този етап на замисъл и подготовка в нередки случаи се явяват и други лица, които, знаейки или не знаейки, осъществяват известна помощ на прекия извършител“.

Разкриването на действия от така наречените „вълци единаци“ е най-трудно, каза Киров в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Според него е трудно и да се направи извод, че друга държава или терористична организация стоят зад атентата в Нова Зеландия. Той обаче подчерта, че извършителят не изповядва ислямска религия:

„Пресилено е да съотнасяме нещата към прословутия сблъсък на цивилизациите, но очевидно е, че всички, които се занимават с тази тематика, с тази проблематика и основно специалните служби по всички краища на света трябва да се замислят за религиозния екстремизъм въобще, а не само да хвърляме нещата по посока на оцветения в ислямистка окраска тероризъм“.

Логично е да се стигне и до извод, че може да се появят последователи на Брентън Тарант, „защото многобройните терористични актове, извършвани от персони, изповядващи ислямско изповедание, е логично да предизвикат обратната реакция“, предупреди Кирчо Киров. Той припомни как навремето в близка Югославия е имало сблъсък на религиозна основа с участието на националистически паравоенни формации. Киров не е категоричен дали Тарант е писал и манифеста си:

„Има твърде изгладен и концептуален вид, за да излезе от ръката на един човек, който сам се представя като не особено ученолюбив. Но ако възприемем такава хипотеза, следствието трябва да тръгне и по тази посока - да разследва дали е възможно в чисто идеологически план този манифест да бъде изготвен от друг човек и да бъде вдъхновен от друго място, и да бъде използван от това лице, което да е привлечено към някаква форма на сътрудничество“.

Интервюто с о.р. ген. Кирчо Киров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна