Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на растежа на заплатите в България през последното тримесечие на 2018-а

Европейски статистически институт

През четвъртото тримесечие на 2018-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната стабилизира на нивото от предходното тримесечие, докато в рамките на целия Европейски съюз отбеляза известно ускорение, но при рязко забавяне на растежа в нашата страна, показват данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база през периода октомври - декември 2018-а с 2,3% за второ поредно тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите през четвъртото тримесечие се ускори до 3,0% от 2,7% през трите месеца до края на юни.

В същото време часовите разходи за труд (включващи данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нараснаха през последното тримесечие на предходната година с 2,3% след повишение с 2,5% през предходното тримесечие, докато за целия ЕС растежът се ускори до 2,8% от 2,6%.

Днешните данни за еврозоната сякаш оправдават надеждите на ЕЦБ, че намаляващата безработица в региона ще доведе до по-силен растеж на заплащането на труда и до по-солидно крайно потребление, допринасяйки по този начин за увеличаване и на инфлацията и за общата икономическа експанзия.

Аналогичното проучване на Евростат за България обаче показва рязко забавяне на растеж на заплатите през четвъртото тримесечие на 2018-а година до едва 4,8% спрямо година по-рано след повишение с 8,6% през трето тримесечие и с цели 13,0% в края на 2017-а година. Девет страни-членки на ЕС отчитат по-добър растеж на заплатите през последното тримесечие на отминалата година, като сред тях са и всичките останали страни от бившия източен блок.

Общите часови разходи за труд в нашата страна също нараснаха доста по-слабо с 5,1% в края на 2018-а година след повишение с 8,9% през третото тримесечие и с цели 13,7% година по-рано (през последното тримесечие на 2107-а година). По този показател България е изпреварена от 8 от останалите 28 членки на Европейския съюз.

Данните на Евростат показват, че най-солидно повишение на заплатите в България през периода октомври - декември 2018-а година е отчетен в индустриалния сектор (повишение със 7,3% на годишна база), следван от сферата на услугите (повишение с 3,4%) и строителството (повишение с едва 1,6%).

Общите часови разходи за труд също регистрират най-солиден скок в индустрията (повишение със 7,7% на годишна база), следвана от сферата на услугите (с 3,6%) и строителството (повишение с едва 2,2%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!