Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС финализира извънредни мерки за Брекзит без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите членки на ЕС финализираха днес серия от извънредни мерки, за да минимизират проблемите, които биха възникнали при Брекзит без сделка в области като транспорта, риболова, социалните плащания и програмата за образователен обмен „Еразъм“, предаде БТА.

Новите мерки освен това имат за цел да гарантират социалните права на гражданите от ЕС във Великобритания, както и на гражданите на Великобритания в ЕС. Такива са например правата на реципрочно здравно обслужване и изплащането на пенсии.

Те ще гарантират и „базова авиотранспортна свързаност“ и ще позволят основните превози на стоки и пътници с шосеен транспорт да продължат, както заявява ЕС.

Мерките ще направят по-лесно за плавателните съдове от Съюза да продължат на реципрочна основа да ловят риба в британски води, дори и в случай че няма споразумение. Предвиждат се и компенсации за засегнатите рибари.

Според новите извънредни правила студенти от ЕС и Великобритания, които в момента посещават чужд университет по програмата за образователен обмен „Еразъм“, ще могат да довършат обучението си след Брекзит.

Мерките влизат в сила в деня, след като Великобритания напусне ЕС при вариант Брекзит без сделка.

Но мерките „по никакъв начин нямат за цел да дублират цялостните ползи от членството в ЕС или условията на какъвто и да било преходен период“, отбеляза Съюзът и добавя, че някои от мерките зависят от демонстрирането на реципрочност от страна на Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна