Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Тодоров: Първа задача на новата ЦИК трябва да е поръчката за машинното гласуване

Снимка: БГНЕС-архив

Първа задача на новата ЦИК трябва да е поръчката за машинното гласуване, иначе може да няма такова. Това предупреди пред БНР Веселин Тодоров – директор на фирмата, осигурявала до момента машинното гласуване у нас. 

„Има един основен проблем, който винаги е съществувал и ние винаги сме афиширали – това са сроковете. Абсурдни срокове! Преди 2 години имаше избори, на които не се получи машинно гласуване единствено и само защото търгът беше обявен 1 месец преди изборите за 12 хил. машини тогава. Сега машините са по-малко и месеците все още са 2. Но ако новият състав на ЦИК не направи като първо свое действие обявяването на поръчката с някаква адекватна спецификация, отново ще се получи същото и вината в никакъв случай не е във фирмите-изпълнители“, обясни Тодоров в предаването „Преди всички“. Той е категоричен, че такива поръчки трябва да се пускат поне 6 месеца преди изборите.

„Ако поръчката бъде обявена 2 месеца преди изборите – горе-долу в понеделник, и е за 3000 машини, тогава ние е почти сигурно, че ще участваме“, каза Тодоров и обясни:

„За да може човек да участва в такава поръчка, трябва на свой риск, без гаранции, че ще получи 1 лев, да изхарчи 6-7 млн. лв. Това е, за да произведе машините, да ги достави в България със самолети, да наеме складове, да наеме около 1000 души персонал за около 1 месец – това са квалифицирани IT кадри. Всичко това трябва да направи, очаквайки, че евентуално ще спечели поръчката и че евентуално ще я изпълни по перфектен начин, за да си получи парите. Винаги поръчките са така, че се плаща, ако няма никакви проблеми в процеса на изборите“.

Веселин Тодоров посочи и друг проблем – търговете се правят за машини под наем:

„Нормално би било тези машини да се купуват – може на партиди, може да има някаква смесена система между наем и изкупуване. Това засилва сигурността и надеждността – когато държавата е собственик, има възможност да контролира съхраняването, експлоатирането и т.н. … Еднократно отдаване под наем на такава машина би трябвало да е съпоставимо с купуването ѝ, защото вероятността да можеш да я дадеш отново под наем е много малка“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!