Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Няма как да бъде спряно видео с насилие в момента на качването му в мрежата

Снимка: pixabay


Нереалистично е да се смята, че в момента на качване на видео с насилие и радикални възгледи то веднага ще бъде спряно или блокирано. Това каза пред БНР експертът по информационна сигурност Борис Гончаров.

„Няма такава система в момента, която може да направи това по такъв начин. Не мисля, че добре оценяваме и разбираме как функционира този механизъм. … Мрежата е създадена именно с такава идея – да се споделя максимален брой информация - и тази мрежа да е максимално свободна. В момента, в който затегнете този контрол, излиза другият риск, който е свързан с прекомерна цензура и с оправдание на съдържанието в дадена посока. Трябва да се търси баланса между тези две неща“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Във Фейсбук работят десетки хиляди модератори на съдържание, каза Гончаров. По думите му няма как този процес да се случва без човешка намеса.

„Проблемът е не само технологически, но и чисто в посока на това – какво искаме да правим с тази мрежа и как тя се управлява“, посочи експертът.

По същия начин не могат да бъдат блокирани и съмнителни акаунти и профили на потенциални терористи, добави той.

Според него това, което в момента се прави, е максимално възможното за намаляване на риска.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна