Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов не се притеснява от прокурорска проверка за новия апартамент

| обновено на 20.03.19 в 15:19
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Заместник- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не се притеснява от прокурорска проверка за новия му апартамент. По думите му старите апартаменти са с по-добра локация от новопридобитото луксозно жилище.

„Аз съм изряден български гражданин и съм го доказал, никога не съм се крил… Двата апартамента, които съм прехвърлил и съм направил замяна с този, който съм купил, от гледна точна на местоположение - предишните два са на много по-хубаво място“, каза Цветанов в парламента.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че след сигнал на гражданско сдружение прокуратурата и Антикорупцонната комисия ще проверяват новото луксозно жилище на председателя на парламентарната група на ГЕРБ. Срокът на прокурорската проверка е едномесечен.

Цветанов обясни, че новият имот е разменен за два апартамента, като е доплатил и 100 хиляди лева.

„И направихме замяна като квадратурата на тези два апартамента с разлика от 39 квадратни метра, аз съм я доплатил с тези сто хиляди лева. Една сума е с кредит, който изплащам и към настоящия момент, а другата сума е от възнаграждения, които сме получавали в семейството. Мога да ви кажа, че няма нищо, от което да се притеснявам и всичко, което съм извършил и съм го извършил, съгласно българското законодателство. Сега в момента имаме само два апартамента“, каза Цветанов.

Въпреки че сигнал има и до Комисията за противодействие на корупцията, в рамките на този едномесечен срок най-вероятно определеният прокурор от ВКП ще възложи именно на тази комисията извършването на конкретни действия заради статута на проверяваното лице.

Сигналът срещу Цветан Цветанов бе коментиран без особени детайли и по-скоро по принцип от заместник-главния прокурор Иван Гешев, зам.-председателя на Антикорупционната комисия и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Не знаем дали е „Боец“, някаква сигналистка организация беше, която се занимава професионално с пускане на сигнали, но този сигнал и всякакви други сигнали ще бъдат проверени компетентно, пълно и ефективно от прокуратурата“, каза Гешев.

„Ще работим, както трябва да работим. Каквото е необходимо съгласно законовите разпоредби ще бъде изпълнено. Нямайте съмнения“, посочи Антон Славчев от Антикорупционната комисия.

„Като прокурор, ако да речем се падне на мен тази преписка, обичайно се изискват документи, изисква се  информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, от купувачи. Прави се една експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление“, обясни Румяна Арнаудова.

„Ако не беше българската журналистика, ние нямаше днес да разберем за това как един български политик, господин Цветан Цветанов, купува луксозен апартамент на скандално ниски цени“, коментира по-рано днес депутатът от БСП Елена Йончева.

Според публикация на „Свободна Европа“ Цветанов е придобил апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, след като през миналата година е прехвърлил на фирмата строител два свои апартамента.

Румяна Арнаудова каза още, че сигналът е разпределен и предстои по него да бъде направена двумесечна проверка, която да констатира дали има данни за извършено престъпление. В случай на необходимост може да бъде потърсено съдействието и от комисията „Антикорупция“, но е възможно и двете проверки да вървят паралелно по различни текстове.

Междувременно стана ясно, че проверката по друг подобен случай, за който беше сезирана прокуратурата, за жилището, което ползва безвъзмездно финансовият министър Владислав Горанов, все още продължава, въпреки че комисията „Антикорупция“ не откри данни за конфликт на интереси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна