Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 64 млн. лева ще бъдат инвестирани в ремонти на подвижния състав на БДЖ

| обновено на 20.03.19 в 20:52
Снимка: архив

Над 64 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в ремонти на подвижния състав на БДЖ, каза изпълнителният директор на холдинга Никола Василев пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт.

Изпълняват се проекти за ремонт на пътнически вагони, за товарни вагони и за ремонт на локомотиви. Планирано е и обновяване на системата за резервация на БДЖ. Идеята е тя да бъде максимално удобна за пътниците и след като резервират билети да могат да направят справка на сайта, каза Григори Григоров, председател на Управителния съвет на БДЖ Холдинг:

„Местата да си виждате и на касите, и вкъщи, и на телефона, и на компютъра. Надявам се до края на годината поне една или две вендинг машини на гара София да сложим, за да може който идва в последния момент да може директно от вендинг машината да си купи билет, по същия начин, по който се прави по всички европейски гари".

Ще се подобри изцяло информационното обслужване на пътниците. За целта е предвиден проект за обучение на персонала, който има директен контакт с клиентите. За улеснение на пътуващите ще бъдат поставени маршрутни карти по места по модел, приет в Западна Европа, които илюстрират вида на влаковите маршрути, разписанията и гарите. Приоритетно ще се работи и за намаляване на закъсненията на влаковете, посочи Григоров.

„През декември средното дневно закъснение е било близо 1900 минути, през март месец то вече е около 970 минути. Планът до края на годината е то да падне под 500 минути на ден“, каза той.

БДЖ организира обществено обсъждане на проекта за закупуване на нови влакове, като през следващата година са предвидени около 100 милиона лева за нови вагони. Срокът на обществената поръчка е 2021 г., каза Григоров.

"Анализът на пазара показва, че основната част от приходите, между 40 и 50 процента, се носят от дългите линии София-Варна и София-Бургас. Напълно естествено е фокусът върху новия подвижен състав да бъде на първо време върху тези два участъка. Там потреблението е достатъчно динамично, така че нашите виждания са да подготвим такъв подвижен състав, който да може да отговаря и на нуждите на нощните влакове със спални вагони, нужните на влаковете в пиковите моменти на годината и на себе си, когато потреблението е три или четири пъти по-високо, както и нормалните работни дни, когато потреблението е на своя минимум", обясни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна