Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и Цветан Цветанов в задочен спор за апартаменти

От Брюксел премиерът Бойко Борисов защити заместника си

2
Снимка: БГНЕС

Случаят с апартаментите далеч надхвърля параметрите на една имотна сделка и пряко рефлектира  върху доверието на политическата класа и върху държавността, каза в Кюстендил президентът Румен Радев, попитан за новите придобивки на някои от управляващите:

"Преди два месеца, на своя годишен отчет, призовах Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат в старателно отбягвания периметър на властта. Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на праведливост и на възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона, защото няма как тази Антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от господин Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон, наложен от самия г-н Цветанов. Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. Затова – поредното, според мен гарантирано, оневиняване на господин Цветанов, ще се размине с моралната присъда на обществото! Това е големият проблем, който ни очаква".

Президентът, който е гост на празника "Кюстендилска пролет",  коментира и състава на ЦИК, както и други актуални проблеми за страната:

"Поканил съм на среща утре ръководството на ЦИК, за да обсъдим тяхната готовност и всички необходими мерки, така че да имаме едни спокойни, честни и прозрачни избори".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти в парламента, че изказването на държавния глава Румен Радев за неговия апартамент е новата предизборна опорна точка на социалистите.

"Не, не е на преференциални цени! Аз не знам какви са цените, на които продават „Артекс“ на всички техни клиенти. Винаги тези периоди, когато са били атаките по мен, съвпадат с някакъв предизборен период. През 2013 г., когато бяха направени всички тези допълнителни проверки, които приключиха в период, в който БСП управляваше, тогава нищо не излезе!".

В същото време строителната фирма „Артекс“ настоя да не бъде въвличана в предизборна реторика, тъй като „авторитетът ни е само на архитектурно-строителния, а не на политическия терен“.

След информацията, че и заместник-министърът на спорта Ваня Колева също е закупила имот в сградата в кв. „Изток“. Цветанов представи подробности за семейните възможности на Колева.

„Доколкото знам, нейният съпруг е осми на Световното по колоездене преди 20 - 30 години. Имат един хубав, сериозен бизнес от 30 години, даже мисля, че и повече! Защо да не може да си позволи да си купи апартамент?! Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно, легално и, доколкото знам, дори това, което тя е подписала като декларация преди една година, тя си е упоменала всичко това“.

Премиерът Бойко Борисов защити Цветанов в изказване в Европейския парламент, където днес откри изложбено пространство на името на Атанас Буров.

„Да ви кажат, когато управляваше БСП, защото тя не се е отказала от името си и историята си, какво значи страх, истински страх. Какво значи да дойдат да ти вземат къщата и всичко, което имаш и да те изгонят, безпардонно и без съд. Или по-точно с народен съд“, отбеляза Борисов и попита реторично кога забравихме всичко това.

„Колко семейства, интелигенцията, цветът на България. Сочат го с пръст, че бил буржоа (Буров - б.р.), а те какви са били червената буржоазия. Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано“, на „Оборище“, в най-скъпите и хубави квартали – „Лозенец“, „Изток“?, посочи още премиерът. 

Борисов заяви, че ще изчака органите да направят заключенията си за апартамента на  Цветанов преди да вземе решение как да постъпи. Пред журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет премиерът заяви, че моментът, в който се разгаря скандалът с апартамента, не е случаен.

„Всичко е много добре планирано. Аз внимателно слушах секретаря на президента, който заяви, че ГЕРБ били за Грипен-и, а те били за Ф-16, но тръгнали да купуват Грипен, защото ГЕРБ така искали. Така звучеше горе-долу изказването. И още тогава се замислих, че правят рязък завой в посока Ф-16 и търсят някакво обяснение“, подчерта Борисов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия