Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на "Леви Щраус" с 32% при втория в историята дебют на пазарите на акции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световно известната компания за дънки "Леви Щраус" (Levi Strauss & Co) стартира в четвъртък първата си търговска сесия на New York Stock Exchange под символа LEVI след 34-годишно отсъствие от фондовите борси на цена от $22,22 за акция, което е с цели 32% над цената от $17 за акция, постигната от базираната в Сан Франциско фирма при първоначалното публично предлагане в сряда (IPO).

Търговецът на дънкови дрехи стартира своето IPO на нива между $14 и $16, но повиши цената до $17, тъй като първоначалното публично предлагане беше презаписано повече от десет пъти. Levi Strauss продаде около 36,7 милиона акции, като приблизително 9,5 милиона дойдоха от самата компания и около 27,2 милиона бяха продадени от нейни акционери.

С текущото поскъпване към $22,22 за акция пазарната капитализация на "Леви Щраус" вече достигна 8,7 млрд. долара.

Световноизвестна фирми за дънки се превърна в публична компания за пръв път през 1971-а година, преди обаче да бъде приватизирана и изтеглена от търговия на борсата през 1985-а година. Настоящият втори пазарен дебют на Levi Strauss & Co беше осъществен посредством банките  JPMorgan Chase и Goldman Sachs.

Изпълнителният директор на "Леви Щраус" - Чарлз Берг изрази увереност, че темпът на растеж на Levi е устойчив в дългосрочен план, като заяви, че компанията инвестира сериозно в електронна търговия и в технологии, като например внедряването на радиочестотна идентификация в дънките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна