Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отсрочва Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри сделката за развода

Снимка: Европейски съвет

Европейският съюз се съгласи да даде на Великобритания отсрочка за Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри следващата седмица сделката за развода, предаде Ройтерс. Това решиха лидерите на 27-те страни от ЕС след среща в Брюксел. Сделката за раздяла на два пъти вече бе отхвърляна от британските депутати.

Ако все пак не я подкрепят, Брекзит се отлага поне до 12 април, докогато се очаква Великобритания да посочи следващите си действия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: 

"При първия сценарий, в който Камарата на общините одобри споразумението следващата седмица, Европейският съвет се съгласява на отсрочка до 22 май. При втория сценарий, при който няма одобрение от британските депутати, Европейският съвет приема датата 12 април, до която ще очакваме Великобритания да представи следващите си действия. Което на практика означава, че до тази дата всички варианти са отворени".

Туск написа в Туитър, че решението за отлагане на Брекзит е било взето единодушно.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира:

"Направихме всичко по силите си, за да помогнем преди финалната линия. Бяхме помолени за разяснения през декември. Дадохме им. Бяхме помолени да дадем гаранции през януари. Дадохме им. Бях помолен за oще гаранции миналия понеделник в Страсбург. Дадох им. Ето защо приветствам, че лидерите на 27-те страни одобриха правно обвързващото разяснение и уверения, върху които премиерът Мей и аз се съгласихме в Страсбург. Това допълва и затваря пълния пакет. Нямаме какво повече да дадем".

В реакция на решението на Европейския съюз премиерът Тереза Мей заяви, че новият план за отлагане подчертава колко важно е Камарата на общините да приеме сделката за Брекзит следващата седмица, така че да се сложи край на несигурността.

В доста по-умерен тон от предишното ѝ изявление, в което обвини депутатите за състоянието на нещата, Тереза Мей посочи, че е изразила своето разочарование, но напълно разбира и разочарованието на депутатите. Британският премиер каза, че продължава да цели излизане от ЕС със сделка и не смята, че чл. 50 трябва да бъде отменен, което е една от четирите опции, ако нейната сделка бъде отхвърлена другата седмица при трето гласуване. Политическият кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън коментира думите на Мей за депутатите като подаване на „маслиново клонче“.

Мей заяви, че депутатите имат трудна работа за вършене и дори изрази благодарност не само към тези, които подкрепят сделката ѝ или промениха мнението си при второто гласуване, но и към онези, които са изразили загриженост от сделката. Според първите реакции сред депутатите обаче изглежда, че те не са впечатлени от този акт за помирение. Лейбъристите и шотландските националисти заявиха, че на премиера просто не може да се вярва. А според брекзитиъра Стюърт Джаксън Тереза Мей трябва незабавно да се оттегли от поста след като загуби и третия вот по нейната сделка следващата седмица. Отразявайки събитията, „Файненшъл таймс“ нарича 12 април „Денят на гилотината“, а „Дейли стар“ посочва, че му е дошло до гуша от Брекзит и подема кампания за почивен ден от Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз е подготвен за всички сценарии на развитие на ситуацията около Брекзит:

"Това беше честна и важна дискусия и ние сме подготвени за всички сценарии. Продължаваме да се надяваме, че Великобритания ще напусне ЕС по организиран начин, но трябва да бъдем подготвени и за други възможности, които обаче трябва да бъдат приемливи за хората в Европа."

Президентът на Франция Еманюел Макрон изтъкна, че "британските политици са неспособни да въплътят онова, които народът иска от тях". По думите му това е истинска политическа и демократическа криза.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че споразумението, постигнато от европейските лидери тази нощ, да се даде на Великобритания условно отлагане на Брекзит, е било правилното и е дало яснота.

Премиерът Бойко Борисов отново изрази песимизъм за Брекзит и го мотивира така:

"Защо съм песимист? Хиляда дни не стигнаха, а в същото време ние имаме готов договор. Мишел Барние е свършил огромна работа, по всяка една тема има папка с решения. 98 процента нещата са договорени по всяка една линия. Общият пазар - това е темата, и меката граница Ирландия-Северна Ирландия. Катаклизмът се дава шанс да се разреши за тази седмица".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна