Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни посещения на "Царевец" и църквата „Св. 40 мъченици“ за празника на Велико Търново

Честванията са посветени и на 140 години от приемането на Търновската конституция

7
Снимка: БГНЕС

За 140-а година Велико Търново чества днес своя празник. Денят е посветен на победата на цар Иван Асен Втори при Клокотница през 1230 година. Старата столица е първият български град, който след Освобождението избира историческа дата за свой празник. 

Тази година честванията са посветени и на 140 години от приемането на Търновската конституция. В музей „Възраждане и учредително събрание“ е представена изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност“. 

В експозицията са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, на българските депутати от Учредителното събрание. Ценните предмети, които ще останат един месец във Велико Търново, са от 12 музея в страната. Любопитни факти за тях разказва доц. Светла Атанасова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

Изложбата представя личните вещи, както на водещите политически фигури в Учредителното събрание преди 140 години, така и по-слабо известни участници в „Събора”, които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство.

В музейната експозиция са представени културни ценности, принадлежали на 14 народни представители, обясни доц. Светла Атанасова, главен уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново:

"Изключително интересни експонати на Петко Славейков – кутийка за енфие, ритуална чаша с лъжичка, с която са кръщавани всички членове на неговото многолюдно семейство, една изключително красиво изработена кесийка за съхранение на монети.

На Драган Цанков ни предоставиха един чибук с дълга дръжка и една лула с надписи и инкрустации, които показват неговата страст към тютюна, имаме писалищни принадлежности.

От Копривщица за Петко Каравелов предоставиха една пунгия, изработена от грубо зебло. Тя има интересна история. Когато е затворен от своя политически противник Стефан Стамболов в Черната джамия, ръчно той изработва тази пунгия."

В експозицията намират място ордените и отличията за участие в Сръбско–турската война на д-р Георги Странски, сабята на Иван Кършовски и указанията на Сава Илиев за провеждането на изборите в Габровско.

В музейната експозиция консерваторите са представени от Димитър Катранов, Янко Славчев, Величко Христов.

"От консерваторите имаме ярко представяне на д-р Константин Стоилов, който е един от родоначалниците на Органическия устав – така нареченият български проект за конституцията. Съхраняваме един бастун с много красива изработка, мастилница и специална поставка за перодръжки, изработена то метал – котка с китара. Една чанта с аксесоари, включително имаме и помади на нашия министър-председател, парфюмче, стаканчик за алкохол, огледало.

Всички наши законотворци са обичали игрите – и хазартните, и картите. Марин Дринов има една табла с неговите инициали, която също ще бъде показана в експозицията." 

В изложбата е отделено внимание и на логистиката в Учредителното събрание, свързана с украсата на града и сградата на конака, посрещането на депутатите и тяхното настаняване и хранене.

Един от акцентите в музейната експозиция е бронзовият звънец, който преди 140 години е гарантирал реда при приемането на Търновската конституция, разказва доц. Светла Атанасова:

"Той е открит след Освобождението при влизането на руските войски и опълчението в сградата на Събранието. Звънецът има много интересна история, той е с посвещение на староарабски от 15 век, 1474 година, и е стоял по своята си принадлежност в едно турско духовно училище на Царевец. По какъв начин е пристигнал тук, не е известен този факт, но след Освобождението той намира приложение вече по новото си предназначение – да възвестява реда в Събранието."

Посетителите могат да видят реставрирания стол с черна кожена тапицерия, на който е стоял Пертеф ефенди, който е защитавал интересите на Високата порта, и пищния червен кожен стол на руския представител Александър Дондуков-Корсаков.

"Столът на Дондуков-Корсаков – ясно с герба на царството като символ. Що се касае до Пертеф ефенди – нисък стол, свързано с неговите религиозни убеждения. Столът на Пертеф ефенди е открит в сградата на конака, а столът на Дондуков-Корсаков се е съхранявал в първата ни музейна експозиция в читалище „Надежда“.

Завесата от Учредителното събрание също се пази, една закачалка, която е била от бюфета, както и първите издания на Търновската конституция. Те са отпечатани в приземния етаж на Събранието с печатницата на Любен Каравелов."

Дневниците на народните събрания от периода 1879–1926 година представя великотърновското читалище „Надежда“. Експозицията е подредена във фоайето на читалището, където се пазят 155 тома от стенографските дневници на парламента. Пред обществеността за първи път се представят дневниците на обикновеното Народно събрание, три дневника на Петото Велико народно събрание от 1911 година и на Шестото Велико народно събрание от 1946–1948 година.

Днес посещенията на крепостта „Царевец“ и църквата „Св. 40 мъченици“ са безплатни. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде определен почетният гражданин на Велико Търново и ще бъдат връчени наградите „22 март“. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна