Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е бъдещето, къде е миналото…

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Скокове във времето и пространството, които могат така волно-предизвикателно и атрактивно -звучащо да се случат само по радиото, определят конструкцията, ритъма и най-напред замисъла на 13 епизод „Българският глас“ на документалния сериал „Радиото“.
1952-ра е началната точка във времето. 1952-ра – през очите, ушите, мислите и обобщенията на Петър Увалиев. Един чаровно омагьосващ български глас, този на Петър Увалиев, ще чуем в момента на подготовката на първия му материал за Би Би Си, когато трябва да се справи с многобройните усложнени обстоятелства около това да пишеш рецензия за театър в България през 1952 г. в Лондон, в апогея на мрачните години на студената война.
Ели Хауърд, шеф на българската редакция на Би Би Си от 1996 до 23 декември 2005 г., когато е излъчено последното предаване преди нейното закриване, е другият български глас в 13-и епизод, който ще ни отведе не само в Лондон и БиБиСи, но и назад във времето, в 1940, когато на 7 февруари тази същата българска редакция на Би Би Си започва своето съществуване, свързано с един друг български глас, гласа на Влада Карастоянова, за която, освен че е имала смъртна присъда от правителството в България по онова време, се знае много малко.
Разбира се, ще се озовем и в Прага, след като Стефан Радованов, още един топъл и чаровен български глас, разказва за първото си посещение в Радиото през мрачните 70-те и работата си в Радио Свободна Европа в Прага през 90-те, чиято сграда на централното пражко място Václavské náměstí благодарение на Вацлав Хавел символично сменя функцията си от сграда на марионетен парламент в сграда, приютила радиото на свободна Европа. И един пеещ глас, гласът на Яромир Нохавица, култовия певец на чешките събития, ще ни придружи в нашето пътуване до Прага през 90-те.
Where is the future where is the past / Къде е бъдещето, къде е миналото…
Двама от българските гласове на 13-и епизод дори са се срещали и работили заедно. Прякорът на Петър Увалиев, използван от неговата редакторка Ели Хауърд, е Библията. Опитахме се да запазим спомените на, от и за българските гласове, звучали от тези радиостанции, дори с техния смях и чувство за хумор.
Още – в продължението в 14 епизод.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени