Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Станойевич: Властта в Сърбия не е разклатена от протестите

| обновено на 23.03.19 в 10:51

В Сърбия след месеци на протести на опозицията в края на миналата седмица се стигна до първите инциденти. В събота вечерта демонстранти проникнаха в сградата на РТС - сръбската държавна телевизия. Те поискаха да говорят на живо в новините. Полицията обаче се намеси и протестиращите бяха изведени навън. Няколко души бяха арестувани.

На следващия ден, неделя, опозиционерите направиха жива верига около президентството, където президентът Александър Вучич трябваше да произнесе реч. Отново се стигна до сблъсъци с органите на реда. Властите по-късно освободиха задържаните, но напрежението се запазва.

Протестните акции в Сърбия започнаха от началото на декември, след като опозиционен деец бе пребит в град Крушевац. Опозицията обвинява Вучич, че разпалва насилие и потиска основни човешки права, включително свободата на словото.

Зоран Станойевич, който отговаря за интернет портала на РТС и е свидетел на проникването в сградата на телевизията, разказа за събитията и ситуацията в Сърбия в интервю на Ивайло Василев.

- Да започнем оттам - какво точно се случи около РТС - държавната телевизия - миналата събота? Вие сте свидетел на събитията.

- Вече 15 съботи поред част от гражданите на Сърбия протестират заради политиката на властите. Около 18 часа се събират и тръгват на протестно шествие в Белград. Една от задължителните им спирки е сградата на телевизията. Те я обвиняват, че не отразява действията на тази част от опозицията, която те подкрепят. Телевизията редовно информира за това, но хората не са доволни от мястото и времето, което се отделя за опозицията. Преди две седмици протестите станаха по-ожесточени - започнаха да хвърлят яйца по прозорците. Преди това само лепяха плакати по вратите. Миналата събота демонстрантите пак започнаха да замерят сградата с яйца, но в един момент се разбра, че се опитват и да проникнат вътре. С един колега отидохме долу да видим какво става. Няколко протестиращи бяха нахлули, скандираха и удряха барабани - това те обичайно правеха и друг път, но на улицата. Сега обаче започнаха да се качват по стъпалата и тръгнаха към ефирната апаратна. Точно по това време се излъчваше централната информационна емисия, това са най-гледаните новини в Сърбия. Тръгнах към демонстрантите, които ме познаха като лице от телевизията, и започнахме разговор. Те искаха да влязат в студиото и да се обърнат с изявление към зрителите. Аз има обясних, че това не е възможно и че няма телевизия по света, която да се съгласи на подобно нещо - да пусне в ефир хора, които насилствено са проникнали в сградата, след като са изблъскали охраната. Демонстрантите поискаха да се свържа с началниците си и аз го направих, но те им отговориха същото. Разговаряхме така около час и половина, след това полицията дойде. Демонстрантите отново бяха призовани да излязат от сградата, но те отказаха. Тогава органите на реда приложиха сила, но без да ги бият, и ги избутаха навън.

Сили за борба с безредиците в Белград в сградата на РТС, където нахлуха опозиционни демонстранти.

Любопитното е, че известен брой наши колеги, с камери, както и хора със смартфони, през цялото време предаваха на живо за различни сайтове и кабелни телевизии, без да са получили разрешение за това. Така че зрителите, които са следили тези медии, можеха да видят през цялото време какво точно се случва в телевизията.

- Защо протестира опозицията? Какви са исканията й?

- Повод за протестите всъщност е, че представител на опозицията беше пребит в град Крушевац в Централна Сърбия, когато отивал към трибуната на партията. Нападателите му бяха задържани, но по-късно бяха пуснати от ареста. Това беше изтълкувано като слабост от страна на властта. Опозицията смята, че властите са свързани с тези хора и се премина към протестни действия. Протести срещу насилието. Освен това от опозицията са недоволни, че не присъстват достатъчно в предаванията на електронните медии, които според тях са под влиянието на управляващата коалиция. Към това се прибави недоволството и от други неща, така че към днешна дата протестите обединяват всички, които са недоволни от начина на управление. Постепенно протестите обхванаха по-голям брой градове. На някои места се провеждат в петък, на други - в събота и траят около час и половина - два. Държат се речи, а след това хората минават в шествие през града, като спират на знакови места.

- Колко хора горе-долу участват в тези протести?

- Не съм аз човекът, който може да посочва цифри. Защото с тях може лесно да се манипулира. Каквото и да кажа, ще бъде изтълкувано или че са занижени, според демонстрантите, или че са завишени, според властите. И ние в телевизията избягваме да посочваме колко хора са присъствали. Зависи от града. В Белград със сигурност са повече от хиляда.

Протестиращи в Белград носят плакат с надпис „1 от 5 милиона“.

- Какво представлява сегашната опозиция? Дали може да се направи сравнение с опозицията отпреди двайсетина години, когато Драшкович, Джинджич, Весна Пешич, Кощуница протестираха срещу Слободан Милошевич? И в крайна сметка той падна от власт. Кои са приликите и разликите между Съюза за промени и Съюза за Сърбия?

- Разликите са големи. На първо място - противникът не е същият. Слободан Милошевич, в момента на падането си от власт, беше обвинен във военни престъпления и имаше зад гърба си няколко войни, страната беше с наложени от ООН санкции и в изолация. Така че това беше един съвсем друг режим, за разлика от сегашния, който има подкрепата на Европейския съюз и преговаря за членство. Тук идват държавници не само от Европа, а и от целия свят. И не се водят никакви войни. А и опозицията иска същото, за което се обявява и управляващата коалиция. В същото време власт и опозиция взаимно се обвиняват в корупция. Управляващите обвиняват опозицията, че докато те са били на власт преди - до 2012-а - са се обогатили. Опозицията пък обвинява управляващите, че те го правят сега. Затова, според мене, няма как да се сравняват нещата преди и сега. Приликите при опозицията са, че и преди, и сега тя обединява разнородни организации - леви и десни партии, синдикати и други. Които обаче протестират заедно. А и сред управляващите сега има идеологически различия. Налице е една необичайна ситуация - идеологията вече сякаш няма значение и всичко зависи от това на кого хората вярват повече. Съответно кого възприемат като по-малкото зло в сравнение с другата страна.

- Как бихте описали положението на медиите в Сърбия? Има ли свобода на словото?

- Откакто интернет е развит, вече не можем да имаме същото разбиране за свободата на словото, както преди това. В днешно време можете да публикувате всичко и никой не е в състояние да ви попречи. Разбира се, що се отнася до електронните медии, на управляващата коалиция се отделя значително място. За опозицията се отделя много по-малко време. За това обаче си има оправдание, ако не и обяснение. На изборите управляващата коалиция получава мнозинство от почти две трети. Опозицията от своя страна е разделена на две. Едната, може да се каже, че донякъде клони към управляващите, а другата е категорично против тях, независимо от ситуацията. И тъкмо тази опозиция събира общо около 15 процента от гласовете. Тя няма никакво обществено влияние, защото управляващите контролират всички лостове на властта. Затова е трудно да се определи балансът в информирането за едните и за другите. Едните взимат всички решения, а другите само критикуват, тъй като нямат и най-малката възможност да променят каквото и да било. И докато не се стигне до един по-добър баланс в обществената им тежест, трудно ще се получи и по-добър баланс при отразяването им в медиите. Може би присъствието в медиите на управляващата коалиция е прекалено, а на опозицията - минимално. Ако погледнем обаче какво е влиянието им, това на управляващата коалиция е 100-процентово върху всичко, което става в Сърбия.

- А какво е положението в пресата?

- Политическите седмичници са по-близки до опозицията, докато повечето всекидневници са на страната на управляващите. Пресата обаче вече няма такова влияние в Сърбия, каквото имаше преди. Най-голямо е влиянието на телевизиите - около 40 на сто, а малко по-малко е влиянието на интернет.

- Президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич заявиха, че властта е стабилна. Опозицията от своя страна твърди, че до Великден властта ще бъде разклатена. Как наистина стоят нещата?

- Не бих могъл да кажа, че властта е разклатена. Факт е, че властта започна контракампания от преди малко повече от месец с обясненията колко добри неща са били направени. Така че може да се каже, че тези две кампании са свързани. За момента няма никакви доказателства, че властта е разклатена. Едно от тях би било провеждането на избори, на които опозицията да спечели повече места, отколкото досега. Друго би могло да бъде, ако управляващите изпълнят някое от исканията на опозицията. Засега обаче нищо такова не се е случило. Да, в един бъдещ момент властта може и да се разклати. Анализаторите обаче не могат да кажат дали това ще стане след 3 месеца или след 5 години.

- В такъв случай какъв ще бъде резултатът от тези протести?

- Не знам. Протестите започнаха като гражданско недоволство. На тях партиите присъстват само като участници в публиката. Лидерите им не говорят по време на протестите в събота. Така че е трудно да се предвиди изходът от протестите, ако те не се превърнат в политическо движение. Защото протестиращите не могат да участват в избори, нито в каквато и да е законна форма на политика. А това би трябвало да стане. Или политическите партии ще оглавят недоволството и ще се види в каква посока ще поемат, или протестите ще си останат на това ниво и с времето ще загубят енергията си и няма да имат видим резултат, зад който хората в Сърбия да могат да застанат.

Засега нещата не се развиват така, че протестите да стават все по-големи. По едно време беше така, но сега като че ли те губят подкрепа. Ще видим какво ще стане през следващите седмици. Те обявиха големи протести за 13 април и 9 май. Все още няма единно мнение по въпроса кога би трябвало да се състои онзи най-голям протест, който да покаже на управляващата коалиция и на президента Вучич силата на недоволните от тях. Това тепърва ще се разбере.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна