Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди се включиха в демонстрациите срещу реформата за авторското право в ЕС

Демонстрация под мотото "Спасете интернет" се проведе и в Лайпциг.
Снимка: БТА

Десетки хиляди души се включиха в демонстрации срещу планираната реформа на законодателството за авторското право в ЕС, предаде ДПА.

Един от най-големите протести бе в Мюнхен, където според полицията в акцията са се включили 40 хил. души. Близо 10 хил. бяха протестиращите в Кьолн, според организаторите. Полицията оцени множеството на 6 хил. в Хамбург и на 3 хил. и 200 в Хановер.

Демонстрации под мотото "Спасете интернет" се проведоха също в Берлин, Щутгарт, Магдебург, Рощок, Лайпциг и много други градове.

В Берлин, където протестиращите бяха няколко хиляди, един от тях носеше плакат с надпис "Този протест не може да бъде показан заради защитено авторско право". Сред плакатите в Щутгарт се четеше "Не съм робот" и "Грешка 404 демокрацията не бе открита".

Съгласно законодателството, което се очаква да бъде прието от Европейския парламент във вторник, 26 март, големи компании като Ютюб и Фейсбук наред с малки стартъпи ще трябва да инсталират филтри, които да гарантират, че споделеното съдържание не е обект на защитено авторско право.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени