Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 130 убити при атака в Мали

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази шок и възмущение от масовото убийство в Мали.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 134 души са били убити при нападение срещу село в Централно Мали, съобщи в изявление късно снощи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА, изразявайки шок и възмущение.

Атаката е извършена вчера сутринта срещу жителите на село в район Мопти, включително срещу жени и деца. Има и 55 ранени. Кои са извършителите или групировката, отговорна за нападението, засега не е известно, предаде БТА.

Нападението, едно от най-кръвопролитните в последните години, е извършено по време на посещение в Мали на делегация на Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш призова малийските власти „да удвоят усилията си за възстановяване на мира и стабилността в Централно Мали“.

Специалният представител на ООН за Мали и ръководител на мисията на организацията за стабилизиране на страната (МИНУСМА) Махамат Салех Анадиф обяви на пресконференция, че в атакуваното село са изпратени миротворчески сили, посочва ТАСС.

Западноафриканската страна спорадично преживява нападения от страна на въоръжени групи след преврата от 2012 г., довел до установяването на сепаратистки бунтовнически групировки и свързани с „Ал Кайда“ групи в неспокойния Север на Мали. През 2013 г. ООН разположи мироопазваща мисия в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна