Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина агентът от Мосад, заловил нациста Адолф Айхман

Рафи Ейтан позира през 2011 г. на откриването на изложба в Кнесета за залавянето на Адолф Айхман.
Снимка: БТА

На 92-годишна възраст почина Рафи Ейтан – агентът от Мосад, който ръководеше израелския екип, заловил нациста Адолф Айхман, смятан за един от основните организатори на Холокоста, предаде БГНЕС.

Ейтан застава начело на екип от осем души, които заминават за Аржентина през 1960 година, за да заловят укриващият се там нацист и да го изправят на подсъдимата скамейка в Израел. Мнозина смятат израелския агент за един от бащите основатели на израелските разузнавателни служби.

Адолф Айхман е един от основните архитекти на Холокоста - нацисткото систематично изтребление на шест милиона евреи, който бе осъден и обесен през 1962 година.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече Ейтан „един от героите на израелското разузнаване“ и го посочи като свой близък приятел. Президентът на страната Реувен Ривлин от своя страна го описа като „роден боец, посветен на мисията си и на правдата“.

Ейтан е роден през 1926 г. в кибуц по време на британското управление на Палестина в семейство на руски имигранти и израства в Рамат Ха-Шарон, северно от Тел Авив. Ранен е във войната за независимостта на Израел от 1948 г.

След освобождаването си от армията, се присъединява към разузнавателната служба Шин Бет, където кариерата му процъфтява и е повишен до ръководител на операциите на Шин Бет и Мосад - израелската външноразузнавателна служба. Мосад научава от германски прокурор, че Адолф Айхман е жив и се крие в Аржентина.

През 2011 г. в интервю за Би Би Си Ейтан описа нациста ката „напълно посредствен човек“ и се надсмя на собствения си образ на герой, описвайки се като „само наполовина Джеймс Бонд“.

През 80-те години на миналия век Ейтан е освободен от службата си като свръзка на Джонатан Полард – американски анализатор, издал хиляди секретни документи на Израел. ФБР издава заповед за ареста на Ейтан след разкриването на Полард, който прекарва 30 години зад решетките след залавянето си през 1985 година.

Между 2006 и 2009 година Ейтан е депутат, служи и като министър по пенсионните въпроси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!