Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"За няколко лайка повече" е темата на писмения изпит по журналистика в Алма Матер

Над 350 кандидат-студенти се явиха днес на първия приемен изпит за годината в Алма Матер.
Снимка: БГНЕС

„Интересна ми е комуникацията между хората. Искам да виждам как се случват нещата – както на екрана, така и зад него“. С тези думи младата Маглена Гуркова от 9-а Френска езикова гимназия обясни желанието си да изучава журналистика е СУ „Св. Климент Охридски“, предаде БГНЕС.

Маглена е част от над 350-те кандидат-студенти, явили се днес на първия приемен изпит за годината в Алма Матер. Писменият изпит по журналистика започна в 09.00 часа, а на него всички кандидати трябва да покажат максимума от себе си, за да се преборят за по около 60 места за всяка от специалностите Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване.

„За няколко лайка повече“ е темата, върху която ще разсъждават явилите се на изпита, която зарадва всички. Бяха изтеглени и две контролни теми: „Улицата“ и „На гости на света“.

„Да, доволна съм. Темата е добра. Останалите, които прочетох бяха по-сложни. Мисля, че е благодатна“, каза Маглена Гуркова, след като отвори пликовете.

Всички кандидат-студенти имат 3 астрономически часа да покажат знанията си, писмената си и езиковата си култура, за да си осигурят място в най-старото учебно заведение в страната.

В балообразуването на бакалавърските програми по Журналистика и Връзки с обществеността влизат оценките от писмения и от устния изпит. В специалност Книгоиздаване ще се взима по-високата оценка от двата конкурсни изпита, а младежите ще имат възможността да кандидатстват с оценките си от матурите по Български език и литература,  История и цивилизация, Философски цикъл и чужд език.

Бъдещите студенти в Алма Матер бяха приветствани от заместник-ректора проф. Ренета Божанкова, която им пожела успех, дълбока мисъл, както и равновесие в знанията и чувствата. Тя изрази увереност, че всички кандидати ще покажат най-доброто, на което са способни, за да зарадват себе си и родителите си.

„Фактът, че сте тук показва, че сте направили първата крачка към един важен избор – избрали сте най-добрия университет у нас и най-добрия факултет“, посочи от своя страна председателят на изпитната комисия доц. Ефрем Ефремов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от