Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликт в Румъния заради посолството в Израел

Виорика Данчила
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изявление на румънския премиер Виорика Дънчила, според което Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, е в центъра на вниманието на румънския печат днес, предаде БТА

На конференция на Американско-израелския комитет по обществени отношения в САЩ румънският премиер заяви, че правителството на Румъния ще вземе решение за преместване на посолството от Тел Авив в Ерусалим, след като бъде завършен анализът от „всички конституционни участници и в пълен консенсус“, пише в. „Адевърул“. Румънският премиер каза още, че е решена да допринесе за по-близки отношения между Израел и целия Европейски съюз, особено сега, когато Румъния е ротационен председател на ЕС.

В. „Гъндул“ публикува реакция на премиера на Израел Бенямин Нетаняху: „Поздравявам моята приятелка Виорика Дънчила, премиер на Румъния, във връзка със съобщението“.

„Премиерът Виорика Дънчила показа още веднъж пълно невежество в сферата на външната политика“, се казва в декларация на румънското президентство.

В реакция Дънчила каза снощи, че съобщението за преместването на посолството е било само лично мнение, а реакцията на президента Йоханис я е разочаровала, защото тя била казала, че трябва да бъдат изпълнени всички конституционни процедури за тази стъпка.

Йорданският крал Абдула Втори отмени планирано за днес посещение в Румъния в знак на протест срещу преместване на посолството на Румъния в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени