Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Анев: В момента нямам нагласа да участвам на игрите в Пекин

Георги Фъртунов, Екатерина Дафовска и Красимир Анев
Снимка: Антони Йорданов

Европейският шампион по биатлон Красимир Анев няма нагласа да участва на следващите олимпийски игри в Пекин 2022, но не изключва напълно такава вероятност.

През февруари Анев спечели титлата в индивидуалната дисциплина на 20 км на континенталния шампионат в Минск.
31-годишният Красимир Анев има още в кариерата четири сребърни и четири бронзови медала от Европейски първенства. 
Анев беше награден за спортист номер 1 на месец февруари в анкетата на спортните редакции, а личният му треньор Георги Фъртунов получи наградата за треньор номер 1.

"Беше дълъг сезон. Някои от стартовете не се получиха много добре, но е радостно, че други се получиха. В момента нямам нагласа да участвам на следващата зимна олимпиада. Мисля година за година. Но при една по-добра стратегия от федерацията, при едно по-добро финансиране, защо пък не", каза Анев.

Чуйте още от него:

На пресконференцията присъства президентът на БФБиатлон Екатерина Дафовска и отново бяха засегнати проблемите с базата и инфраструктурата за развитие на този спорт у нас.

"Надявам се кандидатурата на България за домакин на младежки зимни олимпийски игри да получи по-голяма подкрепа и да успее, защото тогава ще имаме възможност на Боровец да възстановим стрелбището и пистата. В Троян преди шест години беше направено стрелбище, което остана да виси във въздуха. А там тренират около 100 деца в два клуба. Не трябва само да се финансират домакинства на състезания, а да се подобрят условията за зимните спортове у нас", каза Дафовска.

Чуйте още от Дафовска в звуковия файл:


"Инфраструктурата за развитие на биатлона в България е под критичното ниво. Лятото тренираме по пътищата и въпреки това имаме прилични резултати. Ако се изградят два-три центъра по биатлон с нормални условия за подготовка, нашият чудесен спорт ще продължи да се развива, ще има повече деца, а децата са бъдещето", заяви Красимир Анев.

Той добави, че успехите на българските състезатели са страхотна реклама за България.

В средата на март Владимир Илиев записа историческо постижение за българския мъжки биатлон, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на световното първенство в Йостерсунд (Швеция).

"Не може да не бъдем горди, че от нищо правим нещо. Подготовката за следващия сезон ще зависи от това с какви средства ще разполагаме. Аз съм с индивидуална програма, но се надявам, че моята подготовка няма да пострада. Благодарен съм на Министерството на младежта и спорта, на фирмите спонсорите на федерацията и апелирам, ако има още фирми, желаещи да се свържат с нас", добави Анев.

Георги Фъртунов, треньор номер едно на месец февуари, каза:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!