Eмисия новини
от 10.00 часа

Електроенергията от въглища вече е по-скъпа от соларната и вятърната, сочи проучване

Около три четвърти от производството на въглища в САЩ вече е по-скъпо от соларна и вятърна енергия за осигуряване на електричество за американските домакинства, сочи ново проучване, цитирано от в. „Гардиън“.

„Дори без голям политически завой ние ще продължим да ставаме свидетели на продължаващ отказ от въглищата“, коментира Майк О‘Бойл, съавтор на доклад за „Енергийна иновация“, фирма за анализ на сферата с възобновяемите източници на енергия. „Нашият анализ сочи, че можем да продължим много по-бързо към замяната на въглища с вятър и слънце“, допълни той.

Авторите на проучването са използвали публични финансови данни и информация от US Агенцията за енергийна информация, за да изчислят стойността на енергията от ТЕЦ-овете на въглища в сравнение с възможности с вятър и соларна енергия.

„Виждаме, че има голям потенциал вятърът и слънцето да заменят въглищата и в същото време хората да спестят пари“, каза О‘Бойл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от