Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица започва фестивалът за документални филми, посветени на изкуството


Четвъртият фестивал за документални филми, посветени на изкуството, ще започне следващата седмица. От 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат прожектирани общо 85 документални филми в рамките на фестивала „Мастер оф арт“.

Това е единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство, а фокусът е върху различни артистични подходи в изкуството. Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във видеоарт и артрекламата, както и върху изкуството във видеоигрите. „Архитектура и oизайн“, „Изкуство и деца“, „Кулинарно изкуство“, „Фотография“ и „Литература“ са само част от категориите в „Мастер оф арт“. Тази година има и нова категория, която в предишните три издания на фестивала нямаше – това е категорията „Изкуство и власт“, казва артистичният директор Найо Тицин и добавя:

„Тя е посветена на документални филми за трудните взаимоотношения между артистите и тираничните режими и властта, която много често иска да използва в своя полза свободния дух на артистите или ако не може да ги привлече, да ги подтиска“.

Един от членовете на журито е кинокритикът проф. Божидар Манов. Той определи програмата като изключително силна.

Фестивалът ще бъде открит на 4 април от 18 часа в кино „Люмиер“ с премиера на българската лента „Рокендрол“. В рамките на 90 минути зрителите ще си припомнят историята на групи като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“ и „Контрол“, разказва режисьорът на лентата Борислав Колев.

Фестивалът има конкурсен характер, като за награда ще се борят 51 филма. Церемонията по награждаването ще е на 14 април от 19 часа, а час по късно отличената лента ще има специална прожекция в кино „Люмиер“. Публиката обаче ще може да гледа документални филми, посветени на изкуството, до 25 април.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна