Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико поиска извинение от Испания за завладяването на региона

Андрес Мануел Лопес Обрадор
Снимка: БТА

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпрати писмо до испанския крал Фелипе VI и до папа Франциск с искане за извинение за нарушаването на правата на човека, извършено по време на завладяването на региона, предаде Би Би Си.

Обрадор подчерта, че коренното население на Мексико е станало жертва на кланета. В изказване в руините на древен мексикански град, той призова да се направи пълна равносметка на направените злини.

Испания отхвърли призива и призова за „конструктивна перспектива“.

Мексиканският лидер бе безмилостен в критиките си и към Испания, и към Ватикана с думите: „Време е за помирение. Но нека първо да поискаме прошка“.

Правителството в Мадрид отговори бързо и категорично отхвърли искането за извинение. „Пристигането преди 500 г. на испанци в настоящата мексиканска територия не може да бъде съдено в светлината на съвременните фактори“, се посочва в испанското становище, което допълва: „Нашите братски нации винаги са знаели как да разчитат споделеното минало без гняв“.

Испанският поход към Америките започва с пристигането на експедицията на Христофор Колумб през 1492 г. Следва завладяването на Мексико, когато малката армия на Ернан Кортес акостира в днешния щат Веракрус през 1519 г. Две години по-късно мощната Ацтекска империя е разгромена и започва началото на 300-годишно испанско управление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени