Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катарски топ акционери в "Дойче банк" се противопоставят на сливането с "Комерцбанк"

Лога на "Дойче банк" и на "Комерцбанк"

Видни катарски акционери в "Дойче банк" се противопоставят на плановете на най-голямата германска кредитна институция да се слее с конкурентната "Комерцбанк", съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Инвеститорите са обезпокоени, че сделката "ще разводни" техните активи, ако "Дойче банк" бъде принудена да привлече дялово участие чрез допълнителни продажба на акции, за да подпомогне финансирането на сделката. Според източниците на Блумбърг инвеститорите от Катар ще се стремят да договорят и други отстъпки, преди евентуално да подкрепят сделката.

Акциите на Deutsche Bank се обезцениха с близо две трети, откакто Катар инвестира за пръв път в германската банка преди пет години. Според Блумбърг недоволството сред ключовите акционери увеличава нарастващото противопоставяне на сделката, на която властите в Германия гледат като начин да се осигури финансиране за експортно ориентираната икономика на страната по време на спад.

Един от източниците посочи през Блумбърг, че договарянето на двустранни споразумения между Катар и Германия в други индустрии може да бъде едно от важните условия за това страната от Персийския залив да подкрепи сливането с "Комерцбанк". Трябва да се има предвид, че катарски инвеститори притежават над 6% от "Дойче банк".

Против сливането с "Комерцбанк" са и представителите на профсъюза "Верди", които са в надзорния съвет на "Дойче банк", като те твърдят, че сливането няма да успее да укрепи банката, като в същото време ще предизвика съкращаване на хиляди работни места. Редица германски издания пък разкритикуваха ролята на финансовото министерство в организирането на сделка между двама отслабени кредитори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!