Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция за втори мост във Варна набира скорост

Аспаруховият мост във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Петиция за изграждането на втори мост във Варна, освен Аспаруховия, набира скорост в социалните мрежи. От инициативния комитет настояват още през тази година да има държавническо решение по проблема и за окончателното му изграждане до 2030 година.

Дойчин Ников от инициативния комитет  коментира, че в Общия устройствен план са заложени още мостови съоръжения. Прогнозната инвестиция за изграждането на втория мост е 340 милиона евро.

„В устройствения план на Варна има заложени три моста. Единият мост, който излиза в началото на Варна - "Аспарухово", който е планиран от гледна точка на градския трафик. Вторият мост, той е планиран от гледна точка на бъдещи свързвания и изграждане на магистрала „Черно море“, която евентуално се планира да преминава там, и третият мост, който е планиран, той е подвижен. Ние предлагаме няколко варианта от гледна точка на достъп на кораби, втори мост с по-висока височина, като предлагаме и решение за достъп на корабите през Аспарухов мост отдолу чрез шлюз. Има три проектни предложения, които ние 2015-а година, април месец, сме ги показали на кмета“, каза Дойчин Ников.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени