Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати ще гласуват сделката с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати ще бъдат помолени отново да гласуват за Брекзит в петък, но само по част от договорената сделка с ЕС. Разяснението бе направено от лидера на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм след настъпилото объркване какво точно ще обсъждат и гласуват депутатите след внесената от правителството процедура.

Депутатите ще гласуват само по споразумението за напускане на ЕС, което покрива сметката по развода, правата на гражданите и спорния „предпазен механизъм“ за ирландската граница. Политическата декларация, засягаща бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС, няма да бъде подложена на гласуване. Правителството казва, че ако споразумението бъде одобрено, Великобритания ще излезе от Евросъюза на 22 май.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че това е ново предложение в съответствие с неговото решение по-рано, че няма да позволи трети „вот по същество“ по същия документ, който вече два пъти бе отхвърлен в парламента.

Андреа Ледсъм поясни, че Европейският съвет може да се съгласи с удължаването на член 50 за отлагане на Брекзит до 22 май само, ако споразумението за излизане бъде одобрено до 23 часа на 29 март. При одобрение няма да се стигне до ратифициране от парламента на пакета, защото по закона за Брекзит това може да стане само след „вот по същество“ и по двете части на сделката – споразумението за излизане и политическата декларация. Въпреки това много депутати, особено от опозицията, реагираха гневно на предложението за гласуване  и поставиха под въпрос законността му.   

На днешния 29 март, който първоначално беше определен като дата за Брекзит, евродепутатът Найджъл Фарадж организира протест в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС. От своя страна кметът на Лондон Садик Хан планира автобусна обиколка, по време на която ще бъдат давани съвети във връзка с Брекзит на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна