Eмисия новини
от 10.00 часа

Български ученици и студенти също участват в еко движението "Петъци за бъдеще"

Могат да се видят пред Столичната община, но искат мерки за климатичните промени от политиците

Снимка: Златина Йовкова
„Някои казват, че би трябвало да съм в училище. Но защо трябва, който и да е млад човек да учи за бъдещето, когато никой не прави нищо за това бъдеще?  Какъв е смисълът да учиш факти, когато най-важните факти, заявени от най-добрите учени са пренебрегвани от политиците?“
Това са думи на шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг, която през един августовски петък 2018 година излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ „училищна стачка в защита на климата“.  Много скоро към нейната самотна акция се присъединяват и други младежи, а събитието  прераства в глобално движение.

И така идва знаменитият петък, 15 март 2019 г., в който 1.6 млн. млади хора по целия свят взеха участие в ученически стачки.

Снимка: Златина ЙовковаБългария също се включи в глобалното движение.

Вече месец ученици и студенти се събират пред сградата на Столичната община като част от  международното движение „Петъци за бъдеще“. Демонстрациите у нас, както и навсякъде другаде, са израз на недоволство от бездействието на световните лидери по въпроса с промяната на климата.

Макар мерките в тази посока отдавна да са набелязани, подписано е и глобалното Парижко споразумение относно изменението на климата, решаващи действия така и не се предприемат.

В репортажа чуйте повече по темата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от