Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Лазаров: Изтикали сме Бога по-далеко

БНР Новини
Кадър от филма „Ага“
Снимка: siff.bg

Милко Лазаров, режисьор на нашумелия и отличѐн на международни фестивали филм „Ага“, с който бе открит тазгодишният „София филм фест“, гостува в предаването „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“.

Първият въпрос на водещата Ива Дойчинова бе свързан със засилената метафоричност на филма, която би изненадала съвременния зрител, „защото той не е свикнал да съзерцава, а е свикнал да се забавлява“. На което режисьорът отговори, че е станал пренебрежителен към неуките и целѝ по-малка аудитория на хора с повече знания и опит. За сметка на това при много прожекции по света има зрители, които напускат филмовата зала разплакани, филмът е докоснал сърцата им.

Разговорът продължи с моралните дилеми, които филмът засяга. Чрез съдбата на едно разпадащо се семейство ескимоси се представя картината на един потънал в криза свят. Според Милко Лазаров всяко поколение ни казва, че неговите ценности са били подложени на изпитание, но днес всичко е по-бързо и храната за душата е забравена. „Живеем във времена, в които сме по-алчни, изтикали сме Бога по-далеко и ще си понесем страдания и тревоги, но се надявам да се върнем в правия път един ден“, заключи режисьорът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени