Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма “Място на силата“ за бесарабското село Чушмелий

Татяна Станева и водещият на предаването “Хоризонт за вас“ Лъчезар Цветков.
Снимка: БНР

„Филмът е документален, аз го сравнявам с летопис за бесарабските българи, изграден по примера на моето родно село“. Това сподели пред БНР Татяна Станева за премиерата на българска земя на филма „Място на силата“. 

Лентата разказва за бесарабското село Чушмелий. Станева е режисьор, автор на идеята и сценарист. Премиерата ще бъде тази вечер в 18.30 часа в кино „Люмиер“.

„Там е моята бащина къща, моето „място на силата“. Всеки един от нас, където и да е по света, има бащина къща, която го тегли. Разбрах, че родното ми село е уникално само като отидох в Киев“, разказа още Татяна Станева в предаването „Хоризонт за вас“.

„Първо, Бесарабия е мултинационален край – имаме и молдовски, и гагаузки села, и много български. Покрай другите български села нашето е уникално заради говора си, заради това, че отглежда арпаджик, нито едно село в Украйна не гледа арпаджик. Целият арпаджик в Украйна, ако не е внесен, е чушмелийски. Това е проверено – няма друга точка“.

„За мен като продуцент и режисьор на филма е сложно да го оценя. Основната идея беше да взимам интервюта от старите хора. Хора, които са още живи и са паметници на историята. Основните ми герои бяха две баби и един дядо. Те разказват и за гладомора, засягащ и бесарабските българи по времето на СССР“, разказа още тя. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна