Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Мартин, почетен консул в Белфаст: Северна Ирландия има нужда от българите

Снимка: Милена Очипалска

Северна Ирландия се превърна в ключ за решаването на кризата около Брекзит. Причините са няколко, но основната е уникалното положение на провинцията, която единствена има сухопътна граница с ЕС. Така нареченият „предпазен механизъм“, който да гарантира, че няма да възникне твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, бе основният проблем сделката на Тереза Мей да не бъде одобрена от британските депутати. Евроскептиците не намират достатъчно гаранции, че той ще бъде само временна мярка и че при задействането му Северна Ирландия няма да остане завинаги в капана на митническия съюз.

Как обаче Брекзит като цяло засяга българската общност в Северна Ирландия? Има ли достатъчно гаранции, че правата на европейските граждани ще бъдат съблюдавани след Брекзит? Репортаж за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов, който разговаря с българи в Северна Ирландия и с почетния консул в Белфаст Пол Мартин.

Няма официална статистика, колко българи живеят и работят в Северна Ирландия. Данните варират между 4 и 8 хиляди души. Българската общност не е голяма като тази на поляците или унгарците, например, но тя е важна част от пъстрия етнически пейзаж на провинцията. Основно българите работят в селското стопанство, но също и в други сектори като социалните грижи. Мария Сотирова, която е била учителка в България, е дошла преди 8 години с идеята просто да поработи за една година, но впоследствие й харесва, остава, първоначално работи като преводач, тъй като е завършила английска филология, впоследствие се насочва към съвсем друга сфера като започва да учи физиотерапия в университета Ълстър и след завършването продължава да прави докторантура в областта на рехабилитацията на жени с рак на гърдата след операция.

„В българската общност в Северна Ирландия има голямо разделение по отношение на Брекзит. Някои мислят, че ще бъдат изгонени. Самите северноирландци вече не се интересуват толкова от тази тема, освен от въпроса за твърдата граница“, коментира Мария Сотирова, която живее в Северна Ирландия от 8 г.

От близо година и половина в Белфаст е открито българско консулство. Почетен консул е Пол Мартин, който отговори с „не знам“ на въпроса ясни ли са разпоредбите и дали т.нар. статут на уседналост решава проблема за работа и пребиваването на българите.

„Ще има серия от семинари идните дни по темата. Смятам, че имаме нужда от българите, както и те имат нужда от нас. Имаме нужда от чужденци поради редица причини. Напълно реални са опасенията, че има области, които директно ще бъдат засегнати от Брекзит. Сред тях е секторът на услугите, който страда от недостиг на персонал. Става дума за хотели, ресторанти, социални грижи, включително в старчески домове“, каза почетният консул на България в Белфаст.

Пълния репортаж можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна