Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът потъмня за Часът на Земята

6
Отбелязване на Часът на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи в София.
Снимка: БГНЕС

Редица градове по целия свят се включиха снощи в отбелязването на инициативата Часът на Земята, като спряха светлините за един час в 20.30 ч. местно време. Тя е част от призива за глобални действия срещу промените в климата.

Започнал в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се разпространи в повече от 180 държави, включително България, а към инициативата се присъединиха десетки милиони хора.

Целта на символичната проява е да се привлече вниманието към проблема с климатичните промени и да се насочат усилията към по-щадяща употреба на природните ресурси.

Един от участниците в акцията в Берлин заяви: „Мисля, че всеки час е Час на Земята. Може би е добър за подобряване на информираността, но това е нещо, което активира. Мисля, че може да променя виждането на хората за това как те възприемат планетата, как консумират“.

Междувременно младата шведска екоактивистка Грета Тунберг получи германската награда „Златна камера“ на церемония в Берлин. В пламенна реч снощи 16-годишната тийнейджърка отново призова за спешни мерки срещу климатичните промени.

От август миналата година Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, а училищните стачки под мотото „петъчни дни за бъдещето“ се разпространиха по целия свят.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени