Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитци хакнали смартфона на Джеф Безос

Основателя на компанията „Амазон“ Джеф Безос, който е най-богатият човек в света.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мобилният телефон на основателя на компанията „Амазон“ Джеф Безос е бил взломен от хакери, работещи за правителството на Саудитска Арабия и в резултат негови текстови съобщения и снимки с любовницата му са попаднали у таблоида „Нешънъл инкуайърър“, собственост на компанията „Америкън мидия“, предаде БТА.

До тези заключения е стигнал наетият от Безос частен консултант Гевин де Бекер, който вчера публикува резултатите от разследването си в портала „Дейли бийст“.

„Нашите детективи и още няколко експерти стигнаха до заключението, за което може да се говори с голяма степен на сигурност, че Саудитска Арабия е имала достъп до телефона на Безос и е получила лична информация“, заяви Де Бекер. „В настоящия момент не е напълно ясно до каква степен „Америкън мидия“ е била уведомена за това, ако изобщо е била“, добави консултантът.

Той каза още, че правителството в Рияд много е искало да навреди на Безос още от октомври 2018 г., когато в. „Вашингтон пост“ (собственост на Безос) започна активно да отразява убийството на Хашоги“, обясни Де Бекер.

По-рано Безос съобщи, че е наредил започването на частно разследване как неговите лични данни са попаднали у „Нешънъл инкуайърър“. Дълго се смяташе, че изданието е получило компромат от президента на САЩ Доналд Тръмп или от посредници от Саудитска Арабия. Но адвокат Елкан Абрамовиц, който представлява интересите на „Американ мидия“, през февруари отрече подобни версии в интервю за Ей Би Си.

По-късно в. „Уолстийт джърнъл“, въз основа на собствени източници съобщи, че вестникът е получил информация с компрометиращи снимки за изневярата на Безос от брата на любовницата му, актрисата Лорън Санчес.

Тогава Безос наема Де Бекер, за да провери дали това е вярно. Безос твърди, че главният редактор на „Нешънъл инкуайърър“ Дейвид Пекър разбрал за разследването и чрез свои представители настоял да бъде прекратено. В противен случай заплашил да публикува нови съобщения, както и снимки с интимен характер, които Безос и Санчес си разменяли. Освен това Пекър искал Безос публично да заяви, че в материалите на „Нешънъл инкуайърър“ няма политическа подплата.

Безос обаче решил да не се поддава на заплахи и публикувал кореспонденцията си с представителите на вестника.

Историята със снимките започна, след като Безос официално обяви, че се развежда със съпругата си Макензи след 25 години брак. Това фактически изпревари публикацията на „Нешънъл инкуайърър“, в която се твърдеше, че изпълнителният директор на „Амазон“ е изневерявал на жена си с Лорън Санчес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени