Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на музея "Света София" обтегна отношенията между Атина и Анкара

Храмът „Света София” – първоначално построен през 360 г., е разрушаван на два пъти при размирици. Съвременната сграда е построена през 532-537 г.
Снимка: Wikipedia

Последното изказване на турския президент Реджеп Ердоган, че иска да превърне музея "Света София" в джамия, отново обтегна трудно балансираните отношения между Атина и Анкара. Гърците се опасяват, че и статутът на катедралата ще бъде променен.

Турският президент заяви не само желанието си да превърне храма "Света София" в джамия, но и готовност за извършване на основни строителни промени върху музея, за да може да функционира напълно като мюсюлмански храм.
"Това не само е велик християнски храм - той принадлежи на човечеството", заяви категорично гръцкият външен министър Йоргос Катругалос.
Гърците реагират винаги болезнено при всеки опит за промяна на статута на катедралата "Света София". Години продължава натискът от страна на Атина този християнски храм да се превърне в действаща църква. Сега той е музей под егидата на ЮНЕСКО и промяна на статута е невъзможно, съобщават от гръцкото министерство на културата. Повечето коментари на политиците са, че това е предизборна провокация на Анкара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени