Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението на Ходорковски „Открита Русия“ се саморазпуска

Михаил Ходорковски
Снимка: youtube

Основаното от Михаил Ходорковски движение „Открита Русия“ обяви, че се саморазпуска. Това съобщи за агенция Интерфакс прессекретарят на движението Наталия Грязневич.

Зачестилите случаи на преследване на активисти на движението и опасения за тяхната сигурност са причините, стана ясно от думите на Грязневич.

"Открита Русия" беше основана през 2016 година в Хелзинки от бившия собственик на петролната компания ЮКОС и настоящ противник на Кремъл Михаил Ходорковски. Свободни избори, правова държава, равен достъп на руснаците до националното благосъстояние и създаване на независими медии са основните цели, залегнали в програмата на движението.

През 2017-а година Руската генерална прокуратура обяви за нежелателна дейността на редица чуждестранни неправителствени организации, сред които "Открита Русия". През януари тази година Анастасия Шевченко стана обект на наказателно преследване заради работата си в Съвета на движението. Срещу около 50 активисти на организацията бяха заведени дела за административни нарушения.

От "Открита Русия" обявиха, че ще продължат дейността си, но все още не е решено под каква форма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени