Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев:

68% от българските работодатели срещат трудности при наемане на работници

Васил Велев
Снимка: БГНЕС


68% от българските работодатели срещат трудности при наемане на работници. Това каза пред БНР председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той цитира проучване, според което 45% от работодателите в световен мащаб срещат такива трудности. „Обезпокоително е, че ние сме на второ място в ЕС – далече над средното световно равнище по този показател. Ние сме след Румъния“, обясни той в предаването „Преди всички“ и добави, че това е и европейски проблем.

По думите му поради тази причина Европейският икономически и социален комитет е разработил специално становище за подкрепящи образователни системи за преодоляване на несъответствията между търсене и предлагане на умения.

Според Велев причините са както демографски, така и технологични. „Те изискват мобилизация и подходящ микс от стимули за всички участници за разрешаването на проблема“, подчерта той.

„Това се оказва сериозна спирачка пред по-високите темпове на икономическия растеж, а оттам за нашите страни, особено за България и Румъния. Като цяло ЕС се движи с по-бавни темпове в момента, отколкото световната икономика“, отбеляза Васил Велев и добави мнението си:

„Проблемите у нас се знаят. Предприемат се мерки за тяхното разрешаване, но те срещат много голяма съпротива и се реализират бавно. Ранното кариерно информиране и ориентация е много важно“.

Днес Асоциацията на индустриалния капитал ще домакинства на среща на представителите на най-големите работодателски организации от Полша, Русия, Украйна, Беларус, Латвия, Казахстан, Грузия и България. По време на събитието ще бъдат обсъдени възможностите за реформи на образователните системи, чрез които да се преодолеят несъответствията между уменията и знанията на работниците и изискванията и нуждите на пазара на труда.

Интервю и репортаж по темата чуйте в звуковите файлове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени