Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасов паметник на Бойко Борисов се появи на площад "Гарибалди" на 1 април (видео)

| обновено на 01.04.19 в 12:57
10
Монументът е изработен от стъклопластика, има вградена тонколона, а очите му светят в червено
Снимка: Ани Петрова, БНР

На 1 април столичният площад "Гарибалди" осъмна с двуметров паметник на премиера Бойко Борисов, видя репортер на БНР Николай Христов. При приближаване до фигурата очите ѝ започват да светят в червено, а тя говори с гласа на Борисов. 

Паметникът на премиера е поставен до фонтана на реновирания площад "Гарибалди" , който столичани оприличиха на надгробна плоча и чието премахване предстои.

Монументът е изработен от стъклопластика и има вградена тонколона, от която звучат популярни реплики на министър-председателя. В едната си ръка Борисов държи ножица, а в другата - три книги, на една от които пише БКП. Около паметника звучи популярния хит от началото на 90-те години "Батальонът се строява".

Малко след 9 часа паметникът беше демонтиран. Авторът Андрей Врабчев сподели пред репортер на БНР, че е направил памететника по-рано, но е решил да го покаже на 1 април.

Това е стара негова творба, чието послание е, че действията на съвременните личности ще бъдат записани в историята, каза той: 

"Ние сме вторачени в нашата история, търсим какво ли не в нея, но забравяме, че днешните ни дела са утрешната история. Ако искаме тя да е успешна и хубава, трябва да може да гледаме на тях именно като това какво ще остане от тях и как ще бъде прочетено".
Някои столичани обаче разкритикуваха паметника. Според едни от тях статуята не е приличала на Борисов, а според други "Продължават такива атаки, които искат да го провалят".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна