Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коалиция за България“ планира референдум срещу ядрени ракети в България

Снимка: БГНЕС

Референдум срещу разполагането на ядрени ракети с малък и среден обсег на действие на територията на България и агресивни контингенти ще стартира „Коалиция за България“ и Инициативен обществен комитет. Това обяви лидерът на партия АБВ в Сливен Румен Петков.

Според него след оттеглянето на САЩ и Русия от договора за ликвидиране на ядрените ракети от този клас в България е възможно да бъдат разположени такъв тип американско въоръжение и базирани бойни групи и техника.

Румен Петков изказа съмнение, че българското правителство и президентство вероятно са поели ангажименти към американската страна, защото към момента нито една институция не е излязла с твърдо становище против разполагането на ядрени ракети, въпреки че от партията са настояли за политическа и държавна реакция. Според лидера на АБВ най-вероятно ще се използват базите на ВМС .

„При визитата на заместник-държавния секретар и на помощника на заместника в срещите им в парламентарните групи и институции са поемани ангажименти. И назовавам ангажиментите конкретно - морска база „Атия“ и разполагане на ядрени съоръжения, в това число дронове в базите Шабла, по Черноморието“, каза Петков.

Той поиска сделката за Ф-16 да бъде спряна, аргументирайки се, че в момента българските ВВС могат да вдигнат 30 самолета при нужда и че заводът за производството на американските изтребители още не е готов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!